Eng

Volkswagen grupa usvojila Teslin standard za punjenje električnih vozila

Vreme čitanja: 2 min

Volkswagen grupa, koja obuhvata brendove kao što su Volkswagen, Audi, Porsche i Scout Motors, donela je odluku da od 2025. godine u Severnoj Americi usvoji Teslin North American Charging Standard (NACS) za svoja električna vozila. Ovo predstavlja značajan korak ka unificiranju standarda punjenja električnih vozila i olakšava korisnicima pristup širokoj mreži punjača. U okviru ovog plana, VW grupa istražuje mogućnosti za proizvodnju adaptera koji bi omogućili vlasnicima postojećih modela da koriste Teslinu mrežu Superpunjača, koja se prostire na preko 15.000 lokacija širom Severne Amerike, piše portal Web Mind.

Integracija NACS-a u VW električna vozila

Najavom da će nova električna vozila VW-a dolaziti sa Teslinim priključkom za punjenje već ugrađenim, VW grupa pokazuje svoju posvećenost budućnosti električnih vozila. Ovo partnerstvo omogućava VW-ovim klijentima pristup Teslinim superpunjačima, kao i mreži DC brzih punjača koje upravlja Electrify America i Electrify Canada. Ova integracija nije samo korak ka standardizaciji punjenja električnih vozila, već i prema poboljšanom iskustvu za korisnike EV-a. Detalji o integraciji Tesla NACS-a u specifične modele biće objavljeni kako se približava datum lansiranja 2025. godine.

Zašto baš Tesla superpunjači?

Do nedavno, Teslini superpunjači bili su ekskluzivni za vlasnike Tesle. Zapravo, to je bio jedan od glavnih prodajnih argumenata Tesle: konzistentno, ekskluzivno i obilno punjenje električnih vozila. Ali to se počelo menjati pre nekoliko godina kada je kompanija počela da nudi pristup ne-Tesla EV-ima – prvo u Evropi, a zatim i u SAD-u nakon što je administracija Bajdena rekla da će to biti preduslov za korišćenje nekih od 7,5 milijardi dolara za punjenje električnih vozila u Zakonu o bipartizanskoj infrastrukturi.

Teslina mreža superpunjača široko je prepoznata kao superiornija u odnosu na mnoge treće punjače električnih vozila, od kojih većina ima CCS priključke i manje korišćeni CHAdeMO standard za punjenje. Kompanija kaže da ima 45,000 Superpunjača širom sveta, od kojih se 12,000 nalazi u SAD-u.

I dok se druge stanice za punjenje električnih vozila bore sa softverskim greškama i neispravnim punjačima, Tesla kaže da su njihovi Superpunjači gotovo savršeni u pogledu pouzdanosti. Kompanija navodi da je prošle godine prosečno vreme rada Superpunjača iznosilo 99,95 posto, što je neznatno manje od 99,96 posto u 2021. godini.

Ujedinjenje industrije za budućnost EV-a

Ovaj potez Volkswagen grupe simbolizira širi trend u autoindustriji prema usvajanju univerzalnog standarda za punjenje električnih vozila. Ovakav razvoj događaja olakšava korisnicima EV-a upotrebu električnih vozila, a istovremeno poboljšava pouzdanost i dostupnost infrastrukture za punjenje. S obzirom na to da se Tesla superpunjači smatraju superiornijima u odnosu na većinu trećih punjača, ovaj potez VW grupe može se smatrati važnim korakom ka učinkovitijoj i pouzdanijoj budućnosti električnih vozila.

Sada, kada je VW izvan puta, Tesla može usmeriti svu svoju pažnju na poslednjeg stvarnog otpornika: Stellantis, koji poseduje brendove poput Jeepa, Chryslera, Rama, Dodgea, Peugeota, Fiata i mnogih drugih.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top