Eng

Uz podršku GIZ-a i Ministarstva puštena u rad fotonaponska solarna elektrana na Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu

Vreme čitanja: 2 min

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pustila je danas u rad fotonaponsku solarnu elektranu na Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu, koju je na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike ovoj ustanovi donirao GIZ u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje.

„Donacija ove solarne elektrane je primer odgovornog ponašanja prema zajednici, kao i partnerstva srpskih i nemačkih institucija koje doprinose boljitku društva, a posebno podršci ranjivim grupama kao što su deca sa problemima u ponašanju. Ova elektrana pokriva godišnju potrošnju električne energije Centra, smanjiće potrošnju i emisije CO2 gasova, ali će predstavljati i pokazatelj brige za najmlađe koje treba da im obezbede svi pojedinci i institucije. Hvala GIZ-u što su nam pomogli u realizaciji, elektrana je postavljena u rekordnom roku i nadam se, osim što će smanjiti troškove rada Centra, da će biti i podsetnik korisnicima da nisu sami i da imaju podršku u institucijama, a Ministarstvo rudarstva i energetike će nastaviti sa podrškom projektima koji imaju za cilj održiv razvoj i pomoć mladima”, rekla je ministarka.

Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji, rekla je da ta organizacija podržava projekte koji razvijaju upotrebu solarne energije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas posetili zajednički projekat Ministarstva i nemačko-srpske saradnje i jedan od prvih pilot projekata integrisanih rešenja. Pilot projekat se realizuje u Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu. Za GIZ je važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata, prednosti koje proizilaze iz postavljanja solarnih elektrana, kako bismo podstakli i druge zainteresovane privredne subjekte da se uključe. Osim ove elektrane, podržavamo i razvoj proizvođača u domaćinstvima, stambenim zajednicama i privatnom sektoru. Instalirana solarna elektrana u Centru ima kapacitet od 6 kW i proizvodit će oko 7.400 kWh električne energije godišnje. Očekivana ušteda emisije gasova staklene bašte za vek trajanja elektrane od 25 godine iznosi oko 200 tona CO2 ekvivalenta, što je jednako oko 17 hektara drveća“, rekla je ona.

Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić”, istakao je značaj okupljanja organizacija i institucija u projektima koji pružaju podršku zlostavljenoj deci.

„Zahvalan sam GIZ-u i Ministarstvu rudarstva i energetike, posebno ministarki Đedović Handanović što su nam izašli u susret, što su nas podržali i pomogli nam da ovaj objekat gde ćemo se baviti problemom nasilja nad decom i među decom bude i energetski efikasan. Ono što mi želimo, jeste da se naša saradnja ovde ne završi. Mi kao organizacija, osim što smo okupili izuzetno stručan tim, koji će se baviti decom, oko sebe želimo da okupimo i veliki broj institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca, koji će podržati ovu ideju i zajedno sa nama raditi na rešavanju ovog gorućeg problema u društvu“ rekao je on.

Foto: Ministarstvo energetike

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top