Eng

ESG ambasadori: Andrija Šajkaš, direktor „FUSH“

Vreme čitanja: 2 min

Kompanija „FUSH“ posluje već 16 godina i ističe se kvalitetom svojih proizvoda, ali i konstantnom brigom o zaposlenima i održivom poslovanju po najvišim standardima. Za našu Odrzime.rs ESG Web Platform govori direktor te kompanije Andrija Šajkaš.

Da li će ESG praksa da jača na značaju u poslovnim procesima?

Apsolutno. Doskora je primena ESG prakse imala karakter nečega što preduzeće može uraditi ili iz ubeđenja, ili iz procene da je neophodno zarad CSR kampanje. Trenutna situacija je malo drugačija iz sledećih razloga:

Pritisak investitora: Investitori (posebno korporacije) sve više traže održiva preduzeća s jakim ESG praksama. I to nije slučajno. Ozbiljniji investitori gledaju unapred, a u Evropskoj Uniji na snagu stupaju propisi koji će učiniti ESG prakse zakonskom obavezom..

“Snažne ESG prakse mogu privući i zadržati klijente.”

Propisi: Vlade donose strože ekološke i socijalne propise. Proaktivne ESG prakse mogu pomoći preduzećima da ostanu ispred krivulje. U Nemačkoj je, na primer, već na snazi zakon koji primorava kompanije određene veličine da nađu način da dokažu da se ljudska prava poštuju kako u preduzeću, tako i u lancu snabdevanja.

 Potražnja potrošača: Kupci postaju svesniji uticaja firmi na okolinu i društvo. Snažne ESG prakse mogu privući i zadržati klijente.

Na koju ESG aktivnost ste ponosni što se tiče vaše kompanije?

Ponosni smo na našu predanost dobrobiti zaposlenih, što ne samo da koristi našem timu, već i jača naše zajednice. Naše konkurentne plate omogućuju zaposlenima da više doprinesu lokalnoj ekonomiji, kao i da mogu da priušte da donose ekološkije izbore u svakodnevnom životu, a naše politike usmerene na porodicu ohrabruju zaposlene da ostvare balans između karijere i privatnog života.

 Pored socijalnog elementa, za koji smo i nagrađeni, uradili smo dosta toga i na ekološkom nivou. Od 2021, naša fabrika u Oraovici u Jablaničkom okrugu koristi solarne panele. Od njih dobijamo 100% struje potrebne za proizvodnju skoro cele godine. U istoj toj fabrici, od 2019 imamo atestiranu mašinu za preradu otpadnih voda, tako da sav tečni otpad koji napusti postrojenje to čini kao bezbedna tehnička voda.

Šta možemo na ličnom planu, u domu, porodici, ulici da uradimo da ispunimo ESG principe i naročito ekološku komponentu?

Načela ESG-a odnose se na kolektivni uticaj. Evo nekoliko načina na koje možemo doprineti kod kuće i u zajednici:

 Ekološki: Možemo smanjiti svoj emisije ugljen-dioksida štedeći energiju i vodu kod kuće, kupovinom solarnih panela u domaćinstvima koja žive u kućama. Podrška održivim poduzećima i proizvodima je isto bitna.

Društveno: Kroz volontiranje za lokalne akcije (odličan primer su stanari blokova 70 i 70a na Novom Beogradu). Kroz ličnu edukaciju za pisanje i vođenje projekata, te započinjanje inicijativa koje mogu pomoći lokalnoj zajednici.

Upravljanje: Informisati se o lokalnim ekološkim i društvenim problemima i gde je moguće, uticati na lokalne vlasti da preduzmu nešto po tom pitanju.

 Smatramo “ESGlideri” nagradu o brizi o zaposlenima dokazom naše predanosti ESG praksama. To pokazuje da jake društvene prakse nisu samo dobre za naše zaposlene, već i doprinose celokupnom uspehu preduzeća i nadam se da će poslužiti kao primer drugim malim i srednjim preduzećima da urade isto što i mi.

Photo: PR FUSH

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top