Eng

InoBat uz podršku Vlade Slovačke gradi gigafabriku baterija

Vreme čitanja: 2 min

Vlada Slovačke potpisala je 23. novembra Memoranduma sa kompanijom kompanije Gotion InoBat Batteries (GIB) o izgradnji fabrike baterija u Šuranima. GIB je zajedničko preduzeće između kompanija Gotion High-Tech i InoBat.

U memorandumu, GIB se obavezao da će započeti izgradnju fabrike 2024. godine, dok je vlada Slovačke Republike, predstavljena od strane Ministarstva privrede Slovačke Republike, obećala da će pružiti subvencije, obezbediti zemljište, pripremiti gradilište i obezbediti povezivanje sa elektroenergetskom mrežom. Fabrika u Šuranima biće smeštena na površini od 65 hektara i stvoriće hiljade radnih mesta. U početnoj razvojnoj fazi, imaće kapacitet od 20 GWh, ali ima potencijal da dostigne kapacitet do 40 GWh. Planirani početak proizvodnje (“SOP”) je u drugom kvartalu 2026. godine, a puna proizvodnja zakazana je za 2027. godinu.

Premijer Slovačke Republike Robert Fico smatra da je poverenje investitora u odabir lokacije dokaz da se Slovačka vraća na mapu ekonomski atraktivnih zemalja.

“Strani investitori su neophodan katalizator za našu ekonomiju. Oni donose ne samo kapital, već i mogućnosti za zapošljavanje i tehnološke inovacije. Naša vlada garantuje stabilno i predvidljivo političko i pravno okruženje, kao i profesionalnost u upravljanju zemljom. Dolazak stranih investicija, stvaranje radnih mesta, transfer tehnologije i priliv kapitala u zemlju su stoga direktna potvrda međusobnog poverenja”, izjavio je premijer.

Vlada Slovačke Republike, predstavljena od strane Ministarstva privrede, preuzela je obavezu pružanja subvencija, rešavanja zemljišta, pripreme građevinskog zemljišta i obezbeđivanja priključka na elektroenergetsku mrežu.

CEO kompanije InoBat, Marián Boček, kaže da su svi u InoBatu oduševljeni i ponosni što je Vlada Slovačke Republike, predstavljena od strane Ministarstva privrede, pokazala snažnu podršku i glas poverenja Gotion InoBat Batteries (GIB).

„Zajedno možemo da ubrzamo napore za dekarbonizaciju, stavljajući Slovačku i Evropu u centar zelene ekonomije”, rekao je Boček.

Inače, InoBat je potpisao memorandume o razumevanju sa Ministarstvom finansija Republike Srbije i Opštinom Ćuprija o izgradnji svoje gigafabrike za proizvodnju baterija za skladištenje energije i električna vozila.

„Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Ćuprija lokacija za projekat naše fabrike pod nazivom Lion, koji u toku poslednje dve godine razvijamo sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC)“, saopštio je InoBat.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top