Eng

Mobilizacija zajednice: Mladi u Zrenjaninu osmislili autobuska stajališta “koja dišu“

Vreme čitanja: < 1 min

Veoma je bitno govoriti o zagađenju vazduha i promovisati očuvanje čistog vazduha jer je to krucijalno za podizanje svesti i mobilizaciju zajednica ka akciji“ objašnjava Marija Daruši, maturantkinja Zrenjaninske gimnazije. Ona zna da je zagađenje vazduha jedan od najvećih ekoloških i zdravstvenih problema u svetu, i da su deca najugroženija. Zato je sa tri druga iz razreda, Matijom Gogić, Nemanjom Radulj i Gavrilom Cabadalj, oformila tim „Need for green“ kako bi doprinela poboljšanju kvaliteta vazduha za svoje Zrenjanince, piše na portalu Unicef Srbija.

„Prethodno smo bili u Holandiji koja se smatra zemljom zelenila, te smo hteli na neki zanimljiv, praktičan način da implementujemo šta smo tamo naučili. Uvideli smo da iz krovova autobuskih stajališta rastu korovi te smo se prisetili tog iskustva iz Holandije, da su oni imali zelena autobuska stajališta, i hteli smo to da implementujemo u našu lokalnu zajednicu“ kaže Marija.

Ovi vredni, pametni, talentovani i ekološki osvešćeni mladi ljudi videli su šansu da to i ostvare prijavom na UNICEF-ovu UPSHIFT radionicu. Ona je deo UPSHIFT globalnog programa koji spaja društveno preduzetništvo, inovacije i timski duh kako bi osnažio mlade da pokrenu rešavanje društvenih izazova u svom okruženju. Na trodnevnoj UPSHIFT radionici oni su identifikovali problem zagađenja vazduha u Zrenjaninu i predstavili ideju za poboljšanje njegovog kvaliteta.

Marija, Matija, Nemanja i Gavrilo predstavili su žiriju svoju ideju „stajališta koja dišu“. Pobedili su, dobili finansijsku i mentorsku podršku za realizaciju svoje ideje. A da bi ozelenjena stajališta postala realnost u Zrenjaninu pomogli su im i UNICEF i Kraljevina Švedske koja finansijski podržava zajednički projekat „Partnerstvo za bolji kvalitet vazduha na Zapadnom Balkanu“, a koji upravo ima za cilj da podstakne mlade da se uključe u rešavanje lokalnih izazova u vezi sa klimatskim promenama i kvalitetom vazduha.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu Unicef Srbija: https://www.unicef.org/serbia/price/mladi-su-nasa-pokretacka-snaga

Photo: UNICEF Srbija/2024/Živojinović

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top