Eng

Održivo rudarstvo i budućnost evropske ekonomije: Da li će Srbija biti jedan od ključnih igrača?

Vreme čitanja: 2 min

Održivo rudarstvo postaje ključno pitanje kako Evropska unija, uključujući Srbiju, teži smanjenju zavisnosti od uvoza litijuma iz Kine. Održivo rudarstvo se suočava sa izazovima, pre svega zbog Kritičnih sirovina (CRM). CRM označava grupu materijala od suštinskog značaja za različite industrijske sektore, ali sa visokim rizikom u snabdevanju i značajnim ekološkim uticajem tokom ekstrakcije i obrade. Evropska unija aktivno rešava ovo pitanje razvijanjem strategija koje osiguravaju konstantno snabdevanje CRM-ovima, istovremeno minimalizujući ekološke i društvene uticaje. Litijum, ključni element za baterije u električnim vozilima i skladištima obnovljive energije, jedan je od takvih elemenata na listi CRM-a zbog njegove ključne uloge u naprednim tehnologijama održivosti.

Litijum je vitalan za proizvodnju baterija, a s obzirom na to da su baterije postale centralne u modernoj tehnologiji električnih vozila, pametnih uređaja i skladištima obnovljive energije, osiguravanje sigurnog snabdevanja postalo je prioritet. Evropska unija prepoznaje potrebu za diversifikacijom izvora litijuma, smanjujući zavisnost od Kine, što predstavlja priliku za zemlje poput Srbije. Srbija poseduje značajne rezerve litijuma, ali da bi postala značajan igrač u evropskom lancu snabdevanja, neophodno je fokusirati se na održive prakse rudarenja.

Održivo rudarstvo u Srbiji, kao i širom Evrope, podrazumeva primenu najboljih praksi za zaštitu životne sredine, održavanje socijalnih standarda i stvaranje pozitivnih društvenih uticaja u lokalnim zajednicama. To uključuje korišćenje najnovijih tehnologija radi smanjenja ekološkog uticaja, recikliranje, efikasnu upotrebu resursa i transparentnost u procesima ekstrakcije. Evropska unija sve više naglašava održivost lanaca snabdevanja, zahtevajući praćenje resursa i njihovih metoda ekstrakcije. U novembru 2023. godine, EU je postigla privremeni sporazum o evropskom aktu o kritičnim sirovinama, budući da se očekuje eksponencijalni rast potražnje za retkim zemljama u narednim godinama. S druge strane, Srbija je potpisala nameru u oktobru 2023. sa Evropskom komisijom o strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, uključujući litijum.

Stoga, Srbija ima šansu da se udruži sa Evropom u održivom snabdevanju litijumom. To zahteva ulaganje u tehnološki napredne i ekološki odgovorne rudarske objekte, kao i angažovanje sa lokalnim zajednicama radi obostrane koristi. Evropska unija aktivno podržava razvoj održivog rudarstva kroz finansijske podsticaje, istraživanje i inovacije radi smanjenja zavisnosti od uvoza kritičnih resursa. Ovo otvara put za saradnju između Evrope i Srbije kako bi se postigla održivost u snabdevanju litijumom, istovremeno stvarajući nove mogućnosti za ekonomski razvoj, zapošljavanje i razvoj infrastrukture. Održivo rudarstvo je ključno za stabilnost snabdevanja litijumom u Evropi i Srbiji.

Naglašavanje odgovornih i održivih tehnika ekstrakcije, transparentnosti i partnerstava sa lokalnim zajednicama ključno je za postizanje održivog rudarstva i smanjenje zavisnosti od uvoza litijuma iz Kine. Evropska unija i Srbija imaju priliku da zajedno grade održivost u ključnom snabdevanju resursima, stvarajući pozitivan uticaj na životnu sredinu, društvo i ekonomiju.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top