U onome što se naziva svetskim presedanom, potrošači u Velikoj Britaniji sada mogu da kupe poslasticu za kućne ljubimce napravljenu od mesa uzgojenog u laboratoriji.
Ova poslastica sadrži biljne sastojke i 4 odsto pilećeg mesa uzgojenog u laboratoriji od strane kompanije Meatly, londonskog startapa koji je prošle godine postao prva kompanija na svetu koja je dobila regulatorno odobrenje za upotrebu ovog tipa mesa u hrani za kućne ljubimce.
Laboratorijski uzgojeno ili kultivisano meso proizvodi se tako što se uzima sićušan uzorak ćelija životinje – u ovom slučaju iz pilećeg jajeta – i zatim se kultiviše u čeličnom rezervoaru, poznatom kao bioraktor, uz dodatak vode i hranljivih materija. Nakon nekoliko nedelja stvara se proteinska masa koja ima znatno manji uticaj na životnu sredinu u poređenju s uzgojem žive životinje, kako u pogledu korišćenja zemljišta i vode, tako i emisije ugljen-dioksida – i to bez potrebe da se ubije stvarna kokoška.
„Ovo je prvi put da potrošač može da kupi proizvod od kultivisanog mesa za svog ljubimca, a takođe je i prvi put u Evropi da je potrošač mogao da kupi kultivisano meso uopšte, bilo za ljude ili životinje,“ kaže Oven Ensor, osnivač kompanije Meatly iz 2022. godine.
„Naša namera je oduvek bila da proizvodimo kultivisano meso za hranu za kućne ljubimce. Prepoznali smo ogroman problem u svetu kućnih ljubimaca, s obzirom na to da oni konzumiraju 20% ukupnog mesa na globalnom nivou. Prosečan labrador pojede više mesa nego njegov vlasnik,“ dodao je Ensor.
Za sada je poslastica – nazvana „Chick Bites“ i proizvedena u saradnji s brendom hrane za kućne ljubimce The Pack – dostupna u ograničenoj seriji i može se kupiti samo u jednoj londonskoj prodavnici lanca Pets at Home. Ovaj lanac, koji upravlja sa 457 prodavnica u Velikoj Britaniji, bio je jedan od prvih investitora u kompaniju Meatly. Cena je 3,49 funti (4,30 dolara) za 50 grama.
Retka poslastica
U poslednjih nekoliko godina, alternative mesu postale su sve popularnije. Međutim, za razliku od biljnih proizvoda, koji koriste proteine poput soje ili graška kako bi oponašali pravo meso, ili proizvoda koji koriste fermentaciju mikroba poput gljivica ili kvasaca za stvaranje proteina, kultivisano meso još uvek nije široko dostupno.
Samo nekolicina zemalja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, uključujući Singapur (2020), Sjedinjene Američke Države (2023) i Izrael (2024). Međutim, dve američke savezne države – Florida i Alabama – u međuvremenu su zabranile kultivisano meso, pa ga trenutno nema u prodaji u SAD-u. Italija je 2023. godine postala prva zemlja koja je zabranila prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, iako je tu odluku kasnije osporila Evropska unija.
Pored regulatornih prepreka i prihvatanja od strane potrošača, kultivisano meso i dalje je veoma skupo za proizvodnju.
„Trenutno smo na oko 30 funti (oko 37 dolara) po kilogramu pilećeg mesa koje proizvodimo, a cilj nam je da postignemo cenu između 5 i 10 funti (između 6,20 i 12,40 dolara),“ kaže Ensor. „Naš proces je i dalje prilično skup, ali smo ostvarili neverovatan napredak u smanjenju troškova, posebno kada je reč o hranljivim materijama kojima hranimo ćelije piletine. One su često najskuplja komponenta, a uspeli smo da ih smanjimo sa nekadašnjih 700 funti (oko 867 dolara) po litru na trenutnih 26 penija po litru (oko 32 centa). U poslednje dve godine učinili smo ovaj proces hiljadama puta isplativijim i nastavljamo da ga poboljšavamo.“
Foto: Unsplash