Eng

Atraktivan izgled, skupa garderoba i dobra zarada: Koliko su status i moć važni mladima u Srbiji?

Vreme čitanja: 4 min

Rezultati velikog nacionalnog istraživanja o životnim i zdravstvenim navikama dvadestogodišnjaka platforme Zdravo dvadesete, kompanije Galenika a.d. Beograd pokazali su da 66 odsto mladih, procenjujući sopstveno zdravstveno stanje, kaže da nema ozbiljnih zdravstvenih problema, i da su zdravi ili veoma zdravi. Ipak 78 odsto ispitanih navodi da ima neki sitniji zdravstveni problem, a kao najčešći navode se zamor, prehlade, gojaznost, problemi sa kičmom i glavobolje. Depresiju ili anksioznost navodi čak skoro četvrtina mladih ispitanika, od kojih je više žena. Žene takođe više pate od umora, slabog imuniteta, problema sa hormonima i insulinskom rezistencijom. Ozbiljnije zdravstvene probleme navodi tri odsto ispitanika. 

Platforma Zdravo dvadesete sprovela je istraživanje o životnim navikama dvadesetogodišnjaka na uzorku od 600 ispitanika iz čitave Srbije. Ciljna grupa su bili mladi starosti od 19 do 25 godina, kao i populacija od 26 do 30 godina. Mlađu grupu ispitanika uglavnom čine studenti koji još uvek žive sa roditeljima, dok su u starijoj grupi uglavnom oni koji su završili proces formalnog obrazovanja i žive ili sa roditeljima, ili sa partnerom. 

SVAKODNEVNE NAVIKE – BALANS IZMEĐU DUHA I TELA 

Deo mladih pokušava da uspostavi balans između duha i tela, a o telu se brine kroz zdravu ishranu i fizičku aktivnost, dok se duh neguje kroz hobi, slobodno vreme i vreme posvećeno drugim ljudima. Deo ispitanika iz svoje ishrane je izbacio meso, ali smatra da su suplementacija i dopuna ishrani veoma bitne, dok kao dominantne fizičke aktivnosti navode jogu i meditaciju. Kao podgrupa izdvojila se i grupa mladih koji su iz svog životnog stila izbacili cigarete i alkohol, a trude se i da što manje koriste lekove. Jednim od otrova savremenog načina života smatraju i prekovremeni rad. 

Prva asocijacija na zdravlje i zdrav život za mlade (iz urbanih sredina) su sport i fizička aktivnost, zdrava ishrana (za mlade iz ruralnih sredina i stariju grupu ispitanika) i briga o mentalnom zdravlju. Žene pridaju veću važnost većini faktora, dok se među muškarcima izdvaja važnost vere u Boga i posvećenost crkvi i religiji. Za stariju grupu ispitanika bitno je da imaju radno vreme do osam sati dnevno, a zanimljivo je i da je za mlade iz Beograda i Vojvodine u većoj meri nego za ostale, bitan faktor zdravog okruženja u kom žive i rade. 

FAKTORI KOJU DEFINIŠU ŽIVOTNI STIL – OD STATUSA I MOĆI DO LJUBAVI I NADE 

Tokom istraživanja uočeno je pet osnovnih faktora koji određuju stavove i životni stil dvadesetogodišnjaka. Za više od 25 odsto ispitanika determinišući faktori su  status i moć u društvu, koji se postižu kroz atraktivan izgled, skupu garderobu i dobru zaradu. Više nego starijoj grupi ispitanika, bitno im je da se zabave, privlačno izgledaju i ostave dobar utisak. I dok je muškarcima važnije da imaju puno prijatelja i skupu garderobu, žene sa druge strane vrednuju povezanost i brigu za druge, slobodno vreme, podršku prijatelja i bliskost sa porodicom, kao i pozitivan i optimističan pogled na život. 

Za 19 odsto mladih važni su lični razvoj i nova iskustva, koji čine da se osećaju autentičnim i kreativnim. Isti procenat ispitanika, mahom muškarci iz ruralnih područja, ističe važnost uživanja bez kompromisa, u trenutku, sa puno prijatelja. Takođe, za 19 odsto ispitanika tradicija, kao i odgovornost prema porodici, zajednici i državi, ali i skromnost i umerenost, faktori su koji određuju njihov životni stil, a veoma im je važno da drže do vere i verskih običaja. 

Vera, ljubav i nada su determinanta za 18 odsto ispitanika i to pre svega za žene koje kroz život vodi ljubav prema ljudima i stvarima koje vole da rade. One su slobodne, ali i odgovorne i brižne. Smatraju da ne vode dovoljno računa o ishrani, a vole da provode vreme u prirodi. 

ŠTA MLADIMA NEDOSTAJE

Mladima u svakodnevnom životu najviše nedostaje kvalitetan san, zdravija ishrana, češći odlasci u prirodu i balans između posla i slobodnog vremena, a više od 65 odsto ispitanika u poslednjih godinu dana uvelo je izvesne promene u svoj život kako bi vodili zdraviji način života. 

*Napomena: Platforma Zdravo dvadesete će tokom 2024. godine kontinuirano objavljivati segmente istraživanja sa fokusom na različite teme. Pratite nas. 

PLATFORMA ZDRAVO DVADESTE 

Od oktobra 2020. godine projekat „Zdravo dvadesete“, koji se realizuje pod pokroviteljstvom kompanije Galenika, podržava mlade u Srbiji pružajući im proverene i kredibilne informacije u vidu preporuka i saveta, a sve u cilju prevencije i očuvanja njihovog zdravlja, kao i uspostavljanju zdravih životnih navika. 

„Zdravo dvadesete“ okupljaju zajednicu od gotovo 25 000 ljudi putem društvenih mreža Instagram i Facebookkao i putem web sajta dvadesete.rs Na sajtu su dostupni i e-vodiči o principima zdravog života: „Kako da pronađete ravnotežu i održite zdravlje“, kao i „Vodič za život u sopstvenoj koži“, pripremljen u saradnji sa medicinskim stručnjacima iz različitih oblasti: ishrana, fizička aktivnost, mentalno zdravlje, kontracepcija, zavisnosti, hormoni, alergije, ORL, urologija, dermatologija, oftamologija i estetska medicina. E-vodiči predstavljaju kvalitetan i proveren edukativni sadržaj i pružaju relevantne informacije, preporuke i savete kako izgradnjom zdravih navika izbeći određene tegobe, zatim kako prepoznati simptome i kada i kako reagovati ukoliko se pojave.

Foto: PR Zdravo dvadesete; Ilustracija Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top