Posetioci pijace Zeleni Venac češće se opredeljuju za kupovinu zimnice, i ako je cena paprike skočila u odnosu na prethodnu godinu, dok je paradajz nešto pristupačniji.
Zimski dani nezamislivi su bez ajvara, turšije, pinđura i svakojakih đakonija koje ukrašavaju porodične trpeze. Pored toga što većina uživa u ukusu ukiseljenog povrća ovaj metod prezervacije hrane takođe sa sobom donosi veliki broj zdravstvenih benefita. Kiselo povrće u sebi sadrži veliku koncentraciju vitamina C kao i probiotska svojstva.
Uz ajvar i kiselo povrće na pijačnim tezgama već možemo kupiti sok od paradajza, pinđur, paprike sa lukom. Od 2024. kada je cena kilograma paprike u septembru bila 120 dinara, u 2025. ona raste na između 150 i 200 dinara po kilogramu. Veruje se da će do decembra nadmašiti prošlogodišnju cifru od 300 dinara po kilogramu.
Cene paradajza za sada ostaju nepromenjene, dok cene krastavca malo rastu. Na formiranje cena utiče potražnja, vremenske prilike tokom sezone kao i cene dnevnica za radnike.
Čak iako je domaće uvek bolje, posvećivanje kuvanju i kiseljenju iziskuje vreme i prostor koji mnogi građani nažalost nemaju. Kako bi se dobila zahvalna količina kupusa neophodno je kiseliti ga u većem buretu zapremine od 60 litara. Prve dve nedelje neophodno je svakodnevno ga pretakati, proces vraćanja rasola koje je isteklo na vrh bureta. Jasno je da je uz ovaj poduhvat gotovo nemoguće posvetiti se i pravljenju džemova i pečenju paprika.
Za kuvanje ajvara potrebno je ispeći i očistiti nekoliko kilograma paprika i stajati nad šporetom minimum dva sata. Kako ovaj proces proizvede samo nekoliko teglica koje ukućani brzo pojedu češće se opredeljujemo za gotove tegle. Cena tegle ajvara kreće se od 300 do 800 dinara, a ovakvo rešenje štedi vreme i napor. Ipak, kako nam je rekla jedna prodavačica na pijaci uvek je bolje napraviti ili kiseliti sam. Po njenom mišljenju, nikada kupovna zimnica neće nadmašiti domaću, a i njen sastav ponekad ume da bude upitan.
Autor teksta: Milena Pavlović
Foto: Google Gemini/ Nano Banana