Eng

ILCO: Rak nije tabu – rano otkrivanje i lečenje vode ka normalnom životu

Vreme čitanja: < 1 min

Svake godine više od 19 miliona ljudi u svetu oboli od raka, a mračne su prognoze da će se do 2040. broj novoobolelih povećati na čak 30 miliona godišnje. Srbija nažalost spada među zemlje  sa visokim rizikom umiranja od malignih bolesti.

Rak debelog creva spada u tri najučestalije lokalizacije malignog tumora,  uz rak pluća i rak dojke. I mada onkolozi  sve  jasnije objašnjavaju da se rak danas leči, posebno ukoliko je otkriven na vreme, ova bolest u Srbiji još uvek je tabu. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka , maligni tumor debelog creva čini 10,9 odsto svih novih slučajeva raka kod muškaraca i 9,5 odsto kod žena – objašnjava Snežana Milojević iz Nacionalnog invalidskog udruženja “ILCO” Srbija.

Najčešće maligne bolesti u Srbiji su rak pluća (oko 7 000 godišnje), rak debelog creva (oko 5 200) i rak dojke (4 450) novoobolelih.  A koji su to znaci upozorenja kada je rak debelog creva u pitanju,  koje ne bi trebalo ignorisati?

Češći grčevi u stomaku, poremećaj pražnjenja creva, učestali osećaj umora, neobjašnjivi gubitak težine jer ćelije raka  koriste mnogo zaliha energije. Isto tako, ako u stolici primetite bilo kakav trag krvi, ili je vrlo tamne boje, obratite se lekaru. Test na okultno krvarenje će otkriti da li ima krvi u stolici . Kolonoskopija je takođe neophodan  pregled kojim se mogu detektovati polipi I kasnije hirurški ukloniti –  kaže naša sagovornica.

Snežana S,Milojević je osnivač i uspešno rukovodi Nacionalnim invalidskim udruženjem “ILCO” Srbija. Podseća da naša zemlja mora aktivno raditi na podizanju uslova lečenja onkoloških pacijenata,  jačanju skrining programa i podizanju svesti o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti kada se njen dalji  razvoj može uspešno sprečiti, kada se bolest može uspešno lečiti, a pacijenti nastaviti normalan život . 

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top