Skoro svi se suočavamo sa istim problemom, kupimo savršeno pečen, hrskav hleb, a već sutradan postane suv i tvrd. Iako se od starog hleba mogu napraviti prezle ili krutoni, prava je šteta ne uživati u njegovoj svežini duže.
Srećom, jedan od najpoznatijih svetskih pekara, Pol Holivud, otkrio je jednostavnu grešku koju većina ljudi pravi i podelio trik kako da hleb što duže ostane mekan i ukusan, prenosi Food & Wine.
Ne stavljajte hleb u frižider
Holivud u jednom od svojih videa jasno poručuje: „Nikako ne držite hleb u frižideru!“
Kako objašnjava, niska temperatura zapravo ubrzava proces sušenja: „Hladnoća izvlači vlagu i hleb brže postaje ustajao.“
To se dešava zbog procesa poznatog kao retrogradaciona rekristalizacija – tokom pečenja, skrob u testu upija vodu i postaje želatinozan, ali kako se hleb hladi, molekule škroba se vraćaju u prvobitno kristalno stanje i izbacuju vlagu. Upravo to hleb čini tvrdim i suvim – a hladnjak taj proces samo ubrzava.
Dva proverena načina čuvanja
Holivud preporučuje dva jednostavna rešenja:
- Zamrzavanje
„Hleb možete iseći na kriške, svaku zamotati u providnu foliju i staviti u zamrzivač. Kada vam zatreba – samo je izvadite, odmotate i ubacite u toster“, savetuje on.
Ovo je posebno praktično za one koji žive sami ili u manjim domaćinstvima. - Papirna kesica
Ako planirate da hleb pojedete u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je da ga jednostavno stavite u smeđu papirnu kesu i držite na sobnoj temperaturi. Papir omogućava cirkulaciju vazduha i sprečava nakupljanje vlage, za razliku od plastičnih kesa koje ubrzavaju kvarenje i pojavu buđi.
Papirna kesica, dodaje Holivud, ne može da zaustavi prirodan proces starenja hleba – ali ga usporava na najprirodniji način. Dakle, zaboravite frižider i plastične kese – uz par jednostavnih koraka, vaša štruca može ostati sveža i mirisna mnogo duže.