Kako pravilno čuvati hleb da ostane svež danima?

hleb, pekara, svežina, saveti

Skoro svi se suočavamo sa istim problemom, kupimo savršeno pečen, hrskav hleb, a već sutradan postane suv i tvrd. Iako se od starog hleba mogu napraviti prezle ili krutoni, prava je šteta ne uživati u njegovoj svežini duže.

Srećom, jedan od najpoznatijih svetskih pekara, Pol Holivud, otkrio je jednostavnu grešku koju većina ljudi pravi i podelio trik kako da hleb što duže ostane mekan i ukusan, prenosi Food & Wine.

Ne stavljajte hleb u frižider

Holivud u jednom od svojih videa jasno poručuje: „Nikako ne držite hleb u frižideru!“

Kako objašnjava, niska temperatura zapravo ubrzava proces sušenja: „Hladnoća izvlači vlagu i hleb brže postaje ustajao.“

To se dešava zbog procesa poznatog kao retrogradaciona rekristalizacija – tokom pečenja, skrob u testu upija vodu i postaje želatinozan, ali kako se hleb hladi, molekule škroba se vraćaju u prvobitno kristalno stanje i izbacuju vlagu. Upravo to hleb čini tvrdim i suvim – a hladnjak taj proces samo ubrzava.

Dva proverena načina čuvanja

Holivud preporučuje dva jednostavna rešenja:

  1. Zamrzavanje
    „Hleb možete iseći na kriške, svaku zamotati u providnu foliju i staviti u zamrzivač. Kada vam zatreba – samo je izvadite, odmotate i ubacite u toster“, savetuje on.
    Ovo je posebno praktično za one koji žive sami ili u manjim domaćinstvima.
  2. Papirna kesica
    Ako planirate da hleb pojedete u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je da ga jednostavno stavite u smeđu papirnu kesu i držite na sobnoj temperaturi. Papir omogućava cirkulaciju vazduha i sprečava nakupljanje vlage, za razliku od plastičnih kesa koje ubrzavaju kvarenje i pojavu buđi.

Papirna kesica, dodaje Holivud, ne može da zaustavi prirodan proces starenja hleba – ali ga usporava na najprirodniji način. Dakle, zaboravite frižider i plastične kese – uz par jednostavnih koraka, vaša štruca može ostati sveža i mirisna mnogo duže.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search