Eng

Možete li da zamislite život bez čokolade, kafe ili vina? Možda ćete morati!

Vreme čitanja: 2 min

Večera napravljena od “ugroženih” namirnica, nazvana “poslednja večera”. Premisa zvuči kao sumanuta fantazija bogatog pojedinca opsednutog etičkim pitanjima. Ali to nije scena iz filma The Menu, u kojem odbojni gurmani traže doživljaj natopljen privilegijama i eksploatacijom. Umesto večere sačinjene od neobične hrane na ivici izumiranja, “poslednja večera” predstavila je prepoznatljiva jela i namirnice – losos, ostrige, kafa, vino, prenosi Guardian.

I ove na prvu loptu sasvim obične namirnice bi se mogle drastično promeniti ili čak nestati u narednim godinama kako se klima zagreva i donosi nestabilnije vreme.

„Činjenica je da se ovo trenutno događa“, rekao Sam Kass, bivši kuvar Bele kuće i politički savetnik predsednika Baraka Obame koji organizuje ove događaje kako bi istakao kako hrana i poljoprivreda pate zbog klimatske krize. Kass je prvi put predstavio koncept večere na Cop21, globalnoj konvenciji o klimatskim promenama, 2015. godine. Od tada ih je organizovao na Davosu za Svetski ekonomski forum i u gradovima širom Sjedinjenih Država. Poslednja je održana 28. januara u Mineapolisu.

Na večerama, Kass svoju priču usredsređuje na tri velike namirnice: kafu, vino i čokoladu. Sa to troje, “dobio sam čitavu sobu”, rekao je. Sva tri uživanja mogla bi patiti od velikog gubitka useva samo uz blago zagrevanje. „To su namirnice koje konzumiramo svakog dana i donose nam mnogo radosti, a za neke, to je dubok izraz njihovog vrlo temeljnog identiteta“, rekao je.

 „Naša sposobnost da zadržimo kvalitet života koji smo uživali je ozbiljno ugrožena.“ Neke od primera koji se navode su i uništene ostrige u Apalachicola zalivu, Floridi, prethodnoj oazi za školjke. Veoma loša godina za breskve iz Džordžije. Nedostatak ribe smuđa za riblje obroke, što povećava troškove za ono što je tipično bio jeftin, lagan obrok. Kako ove namirnice postaju ređe, postaju sve skuplje, što pogoršava nejednakosti

Međutim, večera nije namenjena da obeshrabri goste. Ona treba da pokaže kako hrana i poljoprivreda pate zbog klimatskih promena, ali i kako se prehrambeni sistemi, glavni pokretači klimatskih promena, mogu prilagoditi kako bi se izbegle najekstremnije posledice i možda stvorio bolji svet. Gosti su postavljali pitanja o tome kako biti dobri potrošači, gde ulagati svoj novac da bi napravili razliku, koji je njihov uloga u tome da pomognu – sve je to deo namere da se fokusira na rešenja nakon što su predstavljeni problemi.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top