Eng

Olimpijski karavan prelazi 1780 km u četiri grada za devojčice u sportu

Vreme čitanja: 2 min

U susret Letnjim olimpijskim igrama Pariz 2024, u Beogradu je tokom vikenda startovao Visa Olimpijski karavan, sa ciljem da se u velikoj sportskoj akciji trčanjem ili pešačenjem pređe put do Pariza dugačak 1780 kilometara. Za svaki pređeni kilometar kompanija Visa donira 1000 dinara u vrednosti opreme Institutu za ženski sport. Beograd je jedan od četiri grada koji učestvuje u akciji, pa će građani Novog Sada, Kragujevca i Niša u narednim nedeljama takođe imati prilike da daju svoj doprinos.

„Srećna sam što je Visa Olimpijski karavan okupio veliki broj ljudi sa željom da  zajedno pružimo snažnu podršku svim našim sportistima ovogodišnje Olimpijade u Parizu. Naša misija je da osnažimo devojčice da se bave sportom, da budu ambiciozne i neustrašive poput ovogodišnje Visa Olimpijke – Ivane Španović, ali i Milice Đuričić, Marine Maljković i mnogih drugih kroz kampanju „Igraj hrabro devojčice“! Posebno mi je drago što će rezultat našeg zajedničkog angažovanja u toku Visa karavana biti donacija Institutu za ženski sport koji je posvećen misiji da afirmiše sportistkinje, njihove uspehe i svojim inicijativama pomera čitavo društvo u pravcu jednakosti“ , izjavila je ovom prilikom Ana Drašković, potpredsednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Visa je globalni sponzor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Više od 10 hiljada sportista iz čitavog sveta će se takmičiti u 32 različita sporta ove godine. Takođe, po prvi put u istoriji takmiči se podjednak broj sportista i sportiskinja.

„Institut za ženski spot ima misiju da svim devojčicama u Srbiji omogući da se besplatno bave sportom. Kompaniji Visa i svima koji učestvuju u akciji želimo da se zahvalimo na predstojećoj donaciji. Verujem da brojni zajednički projekti u budućnosti tek predstoje“, poručila je Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije i osnivačica Instituta za ženski sport.

Pariz je pored Londona, jedini grad koji će biti domaćin Olimpijade čak tri puta – prvi put 1900. godine, zatim 1924, a po treći put ove godine.

„Mladim devojkama je važno da imaju prilike da gledaju uspehe naših fantastičnih sportiskinja: Angeline Topić, Ivane Španović, Adriane Vilagoš, Aleksandre Perišić, Zorane Arunović. To su divne mlade žene koje godinama ostvaruju značajne rezultate i one su najbolji mogući primer na koji se treba ugledati. Stići do medalje nije uvek lako, ali kao što slogan kaže, malim koracima do velikih ciljeva. Visa iskreno brine o sportistima i njihovim rezultatima, i kao nekadašnji član Visa tima, ja sam im jako zahvalna što to nastavljaju da rade“, izjavila je Milica Đuričić, potpredsednica i predsednica Sportske komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Nakon Beograda, Visa olimpijski karavan stiže u Kragujevac (29. i 30. jun, City Park), zatim u Niš (06. i 07. jul, OŠ „Duško Radović“), pa Novi Sad (13. i 14. jul, Štrand). Akcija se završava u Beogradu 20. i 21. jula na Adi Ciganliji, kod Kamenog grada.

Photo: PR arhiva Visa

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top