Eng

Štada: Čak 59% Evropljana smanjilo izdatke važne za očuvanje  zdravlja

Vreme čitanja: 2 min

Zdravstveno istraživanje kompanije Štada koje je obuhvatilo više od 16 zemalja među kojima je i Srbija, upozorava da je aktuelna ekonomska kriza primorala čak 59% Evropljana da smanje izdatke važne za očuvanje  zdravlja, a čak 39% strahuje od nestašice lekova. Građani Srbije uglavnom ne pokazuju pomenuti strah i više od 70% ne veruje da bi u Srbiji  moglo doći do ozbiljnije nestašice lekova. Svaki drugi Evropljanin ozbiljno je zabrinut  za ličnu finansijsku situaciju, a 38% je uvereno da će ekonomska kriza potrajati i biti još gora, pa zato prioritet daju štednji, umanjujući i troškove koji se direktno odnose na očuvanje zdravlja.

Četvrtina Evropljana odlučilo je da štedi na svežoj hrani, jer je ona konzervisana jeftinija. Na svežoj hrani najviše štede Francuzi 37%, Česi 36% i Nemci 33%.  U Srbiji je  19% građana smanjilo troškove za svežu hranu, pokazuje Zdravstveno istraživanje kompanije Štada. Zabrinjava i činjenica da je četvrtina Evropljana smanjila troškove za rekreativne aktivnosti, što je takođe važna preventivna mera u očuvanju zdravlja. U Srbiji je 36% građana umanjilo troškove za rekreativne aktivnosti.

Svaki peti Evropljanin odustao je od dodataka ishrani,  minerala i vitamina, a 15% je čak umanjilo i troškove za lekove. Među onima koji su drastično smanjili  izdatke važne za očuvanje zdravlje su Česi 71% i Rumuni 67%.  Građani Srbije takođe ozbiljno štede , pa je  četvrtina umanjila izdatke za suplemente, a čak 17% izdatke za lekove.

Nasuprot većini koja štedi, postoje i Evropljani na koje ekonomska kriza, bar kada je u pitanju očuvanje zdravlja ne utiče i njih je  41%. Prednjače Holanđani 55% koji tvrde da su kod njih izdvajanja za  gore pomenute potrebe ostala identična, a jednako se izjašnjava i 51% Britanaca i 49% Švajcaraca.

U 16 anketiranih zemalja po pitanju  mogućih problema  sa dostupnošću lekova mišljenja se znatno razlikuju, pokazuje Štadino istraživanje. Tako čak 39% Eropljana smatra da je trenutna situacija sa snabdevanjem lekovima ‘kritična’,  a da lekova možda neće biti najveću zabrinutost pokazuju Portugalci 56%, Česi 53% i Nemci 50%.

Znatno manje  brinu građani Britanije 32%, a najmanje od svih građani Srbije 27%.  U Srbiji 65% građana ne veruje da može doći do ozbiljnije nestašice lekova, od kojih 29% ističe da u Srbiji nema nikakvog razloga za takvu brigu.

Pažljivija analiza otkuda toliki strah od moguće nestašice lekova kod svakog četvrtog Evropljanina, ukazuje na činjenicu da je 45% stanovnika Evropske Unije izrazilo i naglašeni strah  od aktuelnih ratova i geopoličtičkih sukoba te njihovog potencijalnog širenja na zemlje Evrope. Otuda verovatno i uznemienost i briga da možda neće moći da nabave potreban lek u budućnosti.  Zaključak je da strah trenutno nije zasnovan na realnom iskustvu jer  Štadino istraživanje dalje pokazuje da je svega 19% Evropljana imalo sporadičan problem sa nabavkom nekog leka, ili pak poznaju neku osobu kojoj se to desilo. 

O Zdravstvenom izveštajuj kompanije STADA za 2023:

Već petu godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, organizuje online ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, u 16 zemalja među kojima je i Srbija: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kazahstan i Uzbekistan.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top