Eng

Đedović Handanović: Duplo više domaćinstava u Šumadiji dobija subvencije za energetsku sanaciju domaćinstava

Vreme čitanja: 2 min

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas Topolu i Kragujevac i dodelila 270 ugovora građanima koji su dobili subvencije za unapređenje energetske efikasnosti  u svojim domaćinstvima.

„Hvala građanima što prepoznaju važnost ulaganja u energetsku efikasnost, što nedvosmisleno pokazuje i sve veće interesovanje i činjenica da smo pored prvobitno opredeljenih sredstava ove godine povećali iznos za subvencije u nekoliko gradova, kao u Topoli na primer sa 20 na 30 miliona dinara. Očekujemo da će oko 140 domaćinstava u Topoli dobiti subvencije. Država i opština su tu da pomognu subvencijama da smanjite potrošnju energije, a time i račune u svojim domaćinstvima“, rekla je ministarka u Topoli, gde je uručila ugovore za prvih 68 građana.

U Kragujevcu je uručeno 200 ugovora o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava, dok je aktuelni javni poziv i dalje u toku.

„Danas je 200 građana dobilo ugovore o subvencijama za mere energetske efikasnosti, a sredstava ima za još toliko domaćinstava, pa pozivam Kragujevčane da se prijave. U jednoj godini ćemo praktično uraditi kao za prethodne tri, odnosno ove godine imamo opredeljena sredstva za subvencije za 400 domaćinstava, isto koliko je u prethodne tri godine u Kragujevcu dobilo pomoć države i grada. Svi smo pojedinačno deo energetske tranzicije i mi ćemo nastaviti da podržavamo građane, obezbeđujemo i još više sredstava za subvencije i energetsku efikasnost, jer je ona jedan od strateških prioriteta u energetici u narednim decenijama. Naš cilj su manji računi za građane, veći komfor i čistiji vazduh, a tome će direktno danas sa građanima na tribini u Kragujevcu razgovarati i zaposleni Ministarstva i davati im savete kako da se prijave za subvencije i smanje svoju potrošnju”, rekla je Đedović Handanović.

Građanima je, pored subvencija za povećanje energetske efikasnosti omogućeno i na druge načine da smanje svoje račune, kroz popuste na racionalnu potrošnju energije, gde je samo u oktobru više od polovine svih domaćinstava u Srbiji ostvarila popust na račun između 20 i 40 odsto. „Uspeli smo i da obezbedimo dodatna sredstva i uvežemo državne institucije kako bi veći broj najugroženijih domaćinstava dobilo olakšice za struju, gas, odnosno grejanje. Pravo na popust od 1000 dinara na računima za struju do marta ostvarilo je do sada 96.000 penzionera, kojima su penzije niže od 22.000 dinara i nastavićemo da pomažemo našim najstarijim građanima“, navela je Đedović Handanović.

Tokom posete Kragujevcu ministarka je obišla i radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Donja Sabanta, u okviru kojeg se 210 drvenih stubova menja betonskim „Ukupna ulaganja u rekonstrukciju mreže iznose 70 miliona evra i to su rekordna ulaganja koja smo pokrenuli ove godine da bi obezbedili stabilnije snabdevanje električnom energijom za privredu i građane širom Srbije. Konkretno, u Donjoj Sabanti je čitava mreža modernizovana, postavljeni su betonski stubovi i izolovani provodnici koji nisu podložni uticaju vremenskih prilika. Investirano je 35 miliona dinara, što je najveće ulaganje otkad je ovo mesto dobilo struju“, navela je Đedović Handanović.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top