WWF i Intesa Sanpaolo grupacija posadili još 900 sadnica u školama u Gakovu, Novoj Gajdobri i Futogu

Kako bismo dodatno doprineli ublažavanju klimatskih promena i očuvanju vlažnih staništa u Gornjem Podunavlju, srpskom delu Evropskog Amazona, WWF Adria i Intesa Sanpaolo grupacija posadile su 900 sadnica autohtonog voća, aromatičnog i začinskog bilja u tri osnovne i Poljoprivrednoj školi širom Gornjeg Podunavlja.

“Šuma hrane” je dinamičan ekosistem dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume. Čini je više spratova vegetacije, visoka stabla, jestive voćne vrste, žbunovi, trajne cvetnice i prizemne biljne vrste, koje su sve pažljivo odabrane kako bi se stvorio održiv i produktivan ekosistem. Dok običan voćnjak najčešće sadrži jednu voćnu vrstu, šuma hrane oponaša strukturu i funkciju prirodnog šumskog ekosistema. Svojim sastavom, koji uključuje veliki broj različitih biljnih vrsta, doprinosi stvaranju raznovrsnog okruženja.

Ukupno 300 drvenastih sadnica voća (jabuka, kruška, šljiva, višnja) i još 600 sadnica pratećeg bilja (dud, zova, glog, dren, žalfija, ruzmarin, majčina dušica, jagorčevina…) biće javno dostupni za oko 1400 đaka, ali i više od toga. Čitav koncept javno dostupnih voćnjaka osmišljen je da osim prirodi, koristi i svim stanovnicima Gornjeg Podunavlja koji mogu da uživaju u hemijski netretiranim plodovima i tako poboljšaju kvalitet svoje ishrane.

Ovaj koncept prioritet daje bioraznovrsnosti tako što uključuje širok spektar biljnih vrsta – ne samo stabala voća. Ta raznovrsnost privlači različite životinje, uključujući korisne insekte i oprašivače i tako stvara otporniji i uravnoteženiji ekosistem u odnosu na monokulturni voćnjak. Šume hrane su dizajnirane da budu samoodržive – biljke se međusobno podržavaju. To smanjuje potrebu za spoljnim intervencijama poput dodavanja mineralnog đubriva i pesticida, pa je na taj način šuma hrane ekološki prihvatljivija i održivija.

Osim što proizvode hranu, šume hrane pružaju širok spektar dodatnih ekosistemskih usluga poput poboljšanja zdravlja zemlje, povećanja zadržavanja vode, vezivanja štetnog ugljendioksida i snabdevanje staništa za divlje životinje. Sve ovo dodatno doprinosi ukupnoj otpornosti i zdravlju ekosistema.

Projekat “Šume hrane” podržala je Intesa Sanpaolo grupa kao direktan doprinos WWF-ovim naporima u očuvanju UNESCO-vog Petodržavnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, popularno nazvanog Amazon Evrope. Naše šume hrane su dizajnirane sa željom da, kroz praktične primere, probudimo svest o ranjivosti prirode i u isto vreme pokažemo kako možemo unaprediti okruženje u kojem živimo. 

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search