Eng

DHL: Sve što treba da znate o održivim gorivima

Vreme čitanja: < 1 min

Dekarbonizacija transportne industrije dobija sve više pažnje u proteklim godinama i mesecima, pri čemu održiva goriva igraju sve važniju ulogu. Zato je sada savršeno vreme da proverite svoje razumevanje i znanje o biogorivima, sintetičkim gorivima i najnovijim proizvodima za goriva.

Trenutno se održiva goriva smatraju optimalnim rešenjem za ubrzanje pravog dekarbonizacije vazdušnog i pomorskog transporta, dva od takozvanih sektora sa teškoćama u postizanju zelene tranzicije.

S obzirom na ovu široku prihvaćenost, tržište održivih goriva počinje da se razvija i mnoge nove aktivnosti pokreću razni igrači u industriji, uključujući i DHL Global Forwarding.

Trenutno dostupna goriva mogu se podeliti u tri vrste, koje odražavaju njihovo poreklo:

Fosilna goriva proizvode se od sirove nafte. Sagorevanje ovog goriva dodaje CO2 u atmosferu. Ranije je ovaj CO2 bio zarobljen u fosilnim ostacima drevnih vrsta i zakopan milionima godina. To znači da će se dodatni CO2 akumulirati u atmosferi kada se oslobodi iz fosilnih ostataka.

Biogoriva se proizvode od biomase, uglavnom organskog otpada (npr. korišćenog ulja za kuvanje). Sagorevanje ovog goriva takođe oslobađa CO2, ali samo tačno onu količinu koju je zadržala biomasa tokom svog životnog ciklusa. To znači da dodatni CO2 neće biti oslobođen u atmosferu i ovaj tip goriva smatra se ugljenikom neutralnim.

Sintetička goriva (ili e-goriva) proizvode se od električne energije i gasa. Ovaj tip goriva je ugljenik neutralan ako se koristi zelena električna energija i potrebni gas (npr. CO2) se sakuplja iz atmosfere ili iz biogenih izvora. Takođe se može smatrati zelenim i korišćenjem neizbežnih industrijskih emisija CO2, kao što su emisije iz cementnih postrojenja.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top