Eng

Projekat RomeFlex: Kako Rim spasiti od nestabilnosti električne mreže 

Vreme čitanja: 2 min

Iskorištavajući digitalno iskustvo i softver kompanije Siemens, Areti efikasnije upravlja izazovima koji se odnose na klimatske promene i ‘elektrifikaciju svega’, što snažno utiče na elektroenergetske mreže u Italiji i širom sveta. Kao ključni omogućavač energetske tranzicije u Italiji, Areti je dizajnirao inovativnu arhitekturu lokalnog tržišta fleksibilnosti koja će biti unapređena Siemens-ovim pionirskim znanjem iz oblasti energetike i posvećenom tehnologijom.

U narednih deset godina, procenjuje se da će vršna potražnja za električnom energijom na elektroenergetskoj mreži rimskog DSO-a porasti sa 2.200 MW na 3.300 MW. Da bi upravljali ovim rastom energetske potražnje i sprečili mrežu od kritičnih situacija poput nestanka električne energije ili prekoračenja napona, Areti će ubrzati povećanje kapaciteta svoje mreže, ubrzavajući svoju digitalnu transformaciju kako bi oblikovala sledeći nivo upravljanja mrežom.

“Svojim projektom RomeFlex, sa ponosom unapređujemo inovacije u Italiji i Evropi, koristeći fleksibilnost kako bismo učinili mrežu pametnijom, otpornijom i otpornom na budućnost. To znači iskorišćavanje softvera za prognoziranje zagušenja i problema u mreži na vreme kako bismo sproveli održive i ekonomične akcije, omogućavajući nam da mrežu održimo stabilnom i reaktivnom za sve građane Rima. Saradnja sa Siemens-om je ključna kako bismo ovaj projekat lokalne fleksibilnosti učinili uspešnim, kako bismo stvorili model ne samo za Italiju već i za ostatak Evrope,” rekao je Ercole De Luca, šef inovacija u Areti.

“Sa RomeFlex-om, Areti potvrđuje svoj pionirski duh. Od EU projekta Platone, zajednički razvijamo nove tehnologije i softver mreže koji kombinuju IT i OT. To će lansirati Areti ka upravljanju mrežom sledećeg nivoa, baziranom na digitalnom blizancu, koji omogućava energetskim kompanijama da uspešno rešavaju rastuću složenost i povećaju veoma potrebne kapacitete mreže, ubrzavajući put ka nuli emisija,” rekao je Alessandro Masi, šef Siemens Grid Software u Italiji.

Siemens Grid Software, poslovna jedinica Siemens Smart Infrastructure, omogućava operatorima mreže da ubrzaju i osiguraju energetsku tranziciju na održiv i profitabilan način. Softverski proizvodi su deo Siemens Xcelerator portfolija. Oni su interoperabilni, otvoreni, fleksibilni i dostupni kao usluga, pružajući najviše standarde u oblasti kibernetičke bezbednosti, pomažući energetskim kompanijama da ubrzaju svoju digitalnu transformaciju – lakše, brže i u velikom obimu.

Projekat RomeFlex

Odobren od strane italijanske vlasti Arera u 2023. godini, RomeFlex (Preoblikovanje operativnih metoda za vođenje fleksibilnosti mreže) je projekat koji omogućava stvaranje novog i inkluzivnog lokalnog tržišta fleksibilnosti dostupnog svim zainteresovanim stranama povezanim sa srednjim i niskim naponom elektroenergetske mreže rimskog DSO-a. Zahvaljujući svojoj otvorenoj i modularnoj arhitekturi, projekt RomeFlex je skalabilan i moguće ga je replicirati od strane svih DSO-a aktivnih u Italiji. Svi uključeni zainteresovani mogu učestvovati sa svojim proizvodnim i potrošačkim sredstvima na novom lokalnom tržištu fleksibilnosti modulirajući svoje opterećenje na srednjim i niskim naponima mreže kojom upravlja DSO.

Photo: Siemens PR

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top