Eng

Koliko inženjerki poznajete? Podržite rodnu ravnopravnost u oblasti energetike i održivog razvoja

Vreme čitanja: 9 min

Koliko inženjerki poznajete? Uprkos utisku da ih je sve više, zapravo, u svetu žene čine tek 15% radne snage u oblasti inženjerstva. Kako bi se njihov broj povećao, Društvo inženjerki 23. juna, jedanaestu godinu zaredom, obeležava Međunarodni dan žena u inženjerstvu.

Udruženje OIE Srbija, koje je kontinuirano posvećeno rodnoj ravnopravnosti i promociji žena u oblasti energetike i održivog razvoja, o čemu je snimljen i film „Ja sam žena i radim u sektoru OIE“, pridružuje se proslavi praznika.

Predstavljamo vam Katarinu, Aleksandru, Kamalu, Sunčicu, Nikolinu i Milicu – inženjerke koje svakim danim potvrđuju da je ženama i te kako mesto u tzv. „muškom“ svetu.

One su sposobne, uspešne, odlučne, spremne da obave i najteži zadatak. Za portal OIE Srbija otkrivaju da je inženjerstvo više od profesije – to je, kažu, poziv koji omogućava da pozitivno utičete na društvo i planetu, a svaki projekat na kom radite je prilika da ostavite trajni trag.

Bilo je u njihovim karijerama i primedbi da je „neozbiljno da žena obavi jedan tako odgovoran zadatak“, ali i poruka drugima „pitajte nju šta vam nije jasno, ona zna sve“.

Saglasne su da žene u ovom poslu mogu sve, ali i da je neophodno da poslovna uloga inženjerke i privatna uloga majke ne budu međusobno isključive.

Devojkama koje razmatraju karijeru u svetu inženjerstva savetuju da je važno da rade i na ličnim veštinama, ne samo tehničkim. I poručuju – verujte u sebe i svoje sposobnosti.

Aleksandra Petrović, EPS – „Ako promašite skelu, idete u Drinu“

Ja ovo hoću, ja ovo mogu i ne odustajem! Nema preskakanja stepenica, već jedna po jedna – moto je kojim se tokom građenja inženjerske karijere vodila Aleksandra Petrović, vodeća mašinska inženjerka u službi mašinskog održavanja u Hidroelektrani Zvornik (Elektroprivreda Srbije). Ne krije da je činjenica da ste nežniji pol pomalo otežavajuća okolnost ukoliko sebe vidite u pogonu kao početnoj tački.

– Sa druge strane, izazvani ste da morate više da se dokazujete drugima, a i sebi. Svakodnevno stavljam sebe na test i ispitujem svoje mogućnosti – ističe sagovornica OIE Srbija.

Prvi izazov sa kojim se susrela kao žena inženjer dogodio se još tokom studiranja kada je obavljala stručnu praksu u HE „Zvornik” gde je u toku bio remont Agregata 1. Od mentora je dobila zadatak da zajedno sa kolegom sa fakulteta meri zazore u prostoru između radnog kola i obloge radnog kola. Zvučalo je, priseća se, kao pravi izazov i veoma zanimljiv poduhvat.

Vertikalnim merdevinama dužine oko 30 metara spuštali su se do praga ulazne građevine. Ispred njih su bile kose merdevine, klizav prostor. Iza leđa – voda. Noge su počele da klecaju, a strah nije smela da pokaže. Koračala je misleći da su stigli do cilja. Međutim, trebalo je da stanu na skelu, kružno hodaju i mere zazore.

– U jednom trenutku mentor je rekao: “Molim vas, budite pažljivi, jer ako promašite skelu, idete u Drinu”. Sada ovo pričam sa smehom, ali tada sam jedva čekala da izađem na branu i ugledam sunce. Mnogo puta sam nakon toga silazila u taj isti prostor i svaki put se u meni budio manji strah. Moja poruka bi bila da zapravo jedan od puteva ka cilju treba da bude i pobeda straha, da pokažete sebi da možete i hoćete – jasna je Aleksandra koja je diplomirala na Mašinskom fakultetu u Beogradu, na smeru hidroenergetike.

Izazovi su se nastavili i nakon studija. Početak njenog rada u hidroelektrani obeležio je veliki projekat revitalizacije. Prvi radni dan odlaska u pogon shvata da je jedina žena inženjerka – sve kolege su muškarci, kao i zaposleni u drugim firmama, od izvođača do podizvođača. Kao priča o 13. prasetu, tako bi, kaže, mogla da zvuči ova priča.

– U početku je to bilo malo teško, ali znala sam da moram da iskoristim šansu koja mi se ukazala, da sve te okolnosti zanemarim i da gradim svoju karijeru. Iako je to i kolegama bilo neobično, vremenom su navikli da sam ja svakodnevno na terenu sa sveskom i olovkom. Bila sam gladna znanja, samo sam zapitkivala i zapisivala. Ženski, pedantno – priseća se Petrovićeva.

A onda je jedna situacija pokazala da su njen trud i rad prepoznati.  U elektranu su stigli studenti na praksu. Jedan od vođa projekta im je rekao: „Sve što vam nije jasno, pitajte Aleksandru, ona zna sve “.

– Bila sam ponosna. Dobila sam vetar u leđa da radim i učim još više. Ali i znak da sam na pravom putu. Ne treba da se stidite da pitate, ni da vam bude neprijatno kada ste u nečem što nije vaša komfor zona, usredsredite se na ciljeve, a onda će sve zone postati vaše komfor zone – poručuje naša sagovornica.

Kako kaže, sinergija muško-ženskih odnosa u poslovnom okruženju je uvek davala dobre rezultate.

– Svaki muškarac koji želi uspeh svom timu bira da u tom timu žene budu prisutne jer biti majka, domaćica i inženjerka, čini da svaka inženjerka postaje multidisciplinarni igrač u timu.  Žene su odlučnije, organizovanije i po prirodi vole da zapitkuju. Odlučne, empatične, vredne i sposobne, to su samo neke osobine svih žena inženjerki – napominje Aleksandra.

Devojkama koje razmišljaju da karijeru grade u svetu inženjera, poručuje da u svakom poslu ima uspona i padova. Za nju, inženjerstvo je više od profesije, jer timski rad i  stalni kontakt sa kolegama čine ovaj posao posebno lepim. Mašinski fakultet u Beogradu smatra svojom drugom kućom, gde je stekla prave prijatelje i prijateljice.

– Zajedno smo učili, radili, bodrili jedni druge. Družimo se i dalje i svako od nas je profesionalno ostvaren. Koliko je to važno, shvatila sam na početku studija. Na prvom predavanju možda najzahtevnijeg predmeta, mehanika fluida, dobili smo zadatak da napišemo po jednu rečenicu o drugarstvu. I zapravo, to je bila poruka za sve mlade i našu decu: Drugarstvo, kolegijalnost i timski rad su veoma važni da dođete do uspeha – poručuje naša sagovornica. 

Energetski smerovi, kako kaže, čekaju nove mlade nade.

– Kad je mrak, energetičari su tu da svetla uvek bude. Kad je zima, energetičari se trude da svima bude toplo. Kada je vruće, opet su tu energetičari. Pridružite se najvećem izazovu koji imamo pred sobom, novim zelenim projektima, da dišemo čist vazduh, da pametno iskoristimo obnovljive izvore. Potrebne su nam nove mlade nade – zaključuje Aleksandra.

Kamala Mujezinović Šantić, New Energy Solutions – Ženska vizija nedostaje obnovljivim izvorima energije

Kamala Mujezinović Šantić, projekt menadžerka u kompaniji New Energy Solutions, ističe da je najveći izazov sa kojim se susrela kao žena inženjer – kako ne ispasti iz mentalne forme čak ni tokom dva porodiljska odsustva.

– Majka priroda je odredila da su majke žene, nevezano od posla kojim se bave, tako da je za mene bila i jeste zaista velika gimnastika uskladiti preplitanja između karijernog poziva i porodice, ali uz adekvatnu organizaciju i pomoć bližnjih, mislim da niko ne ispašta – kaže naša sagovornica.

Kao inženjerka elektrotehnike na odseku energetike, Kamala primećuje da upravo naredna decenija predstavlja zlatno doba energetike i obnovljivih izvora energije.

– Drage devojke, dame, buduće majke, ukoliko želite da radite u sferi u kojoj su poželjna inovativna rešenja, gde možete ostvariti potpunu nezavisnost, gde se drugačije vrednuje još više, u dinamičnoj atmosferi, usavršavate se iz dana u dan, učite o zelenoj energiji i energetski efikasnim rešenjima, onda su obnovljivi izvori energije pravo mesto za vas. Sposobnost uočavanja detalja i ženska vizija je ono što ovoj sofisticiranoj grani i te kako nedostaje, tako da vas željno očekujemo – poručuje Kamala Mujezinović Šantić.

Sunčica Cvetković, Siemens Srbija – Devojkama su potrebni uzori, ali i podržavajuće radno okruženje

Direktorka odeljenja pametne mreže Siemens Srbija Sunčica Cvetković primećuje da inženjerstvo jeste tradicionalno viđeno kao muška profesija, ali to se, veruje, drastično menja – znanje, istrajnost i ljubav prema onome što radite više nego ikad predstavljaju presudne faktore koji diktiraju uspeh. Ipak, kako kaže, i dalje postoji nesrazmera između muške i ženske pozicije u inženjerstvu, i to ne samo u procentualnom smislu, što je u više navrata i sama doživela tokom svoje karijere.

– Jedna situacija u kojoj sam osetila diskriminaciju kao mlada inženjerka bila je kada sam dobila zadatak da uradim pripremu i puštanje u pogon postrojenja 6kV u jednoj kompaniji, pa se do direktora pročulo da je došla žena da pušta postrojenje u pogon. Direktor je pozvao mog tadašnjeg rukovodioca jer je smatrao neozbiljnim da žena obavi jedan tako odgovoran zadatak, ali je moj rukovodilac imao poverenja u mene i uopšte me nije obaveštavao o ovome kako ne bih osećala dodatni pritisak. Nakon uspešnog puštanja postrojenja u pogon, taj isti direktor se izvinio zbog svoje reakcije i zamolio da ja uvek idem da radim na njihovim postrojenjima. Tek sam tada čula tu priču – priseća se naša sagovornica.

Prema njenim rečima, potrebno je da se osvrnemo na ostvarenja izvrsnih inženjerki, oslobodimo se stereotipa i prihvatimo da ne postoji nešto što profesiju čini inherentno „muškom“ ili „ženskom“.

– Mislim da bi se više mladih žena odlučivalo na kretanje put inženjerstva kada bi imale u vidu više ženskih uzora koji bi ih inspirisali i na osnovu kojih bi mogle steći sliku kako taj put izgleda – primećuje direktorka odeljenja pametne mreže Siemens Srbija.

Naša sagovornica dodaje da je ženama, kada završe obrazovanje i uđu u inženjerski kadar, potrebna adekvatna fleksibilnost i podrška od strane samog radnog okruženja koje će ih motivisati da tu i ostanu.

– To podrazumeva, između ostalog, dobru poslovnu kulturu koja uvažava ljude generalno – žene i muškarce – i ima snažan osećaj za njihova prava i potrebe. Kada su u pitanju žene, neophodno je da poslovna uloga inženjerke i privatna uloga majke ne budu međusobno isključive ili sukobljene, a to nije svuda zadovoljeno. Važno je raditi na mestu koje pruža potporu u tom smislu i ne primorava nas da se odreknemo jednog zarad drugog, a mogu reći da i sama imam zadovoljstvo da budem deo jednog takvog, zdravog i zrelog radnog okruženja u Siemens-u – kaže Sunčica Cvetković.

Devojkama koje bi da grade karijeru u svetu inženjera poručuje da kompetencije i merljivi rezultati čine neprocenjivi adut koji im niko ne može osporiti i ujedno najbolji način za prevazilaženje svih prepreka i barijera u karijeri. Inženjerstvo je, kako kaže, jedno od ključnih zanimanja budućnosti i potreba za kvalitetnim ljudima u ovoj oblasti samo raste – inovativnost i kreativan pristup su od suštinske važnosti za smišljanje i implementiranje pametnih rešenja, te poslodavci danas sve više ohrabruju raznolike timove jer su istraživanja pokazala da su timovi sa jednakim učešćem muškaraca i žena uspešniji, inovativniji i produktivniji.

– Sama radim u tehnološkoj kompaniji koja u Srbiji zapošljava 48% žena. Ponosni smo na naše rezultate na ovom polju, koji putem različitih aktivnosti sežu i izvan granica same kompanije. Istaknut primer je učešće kompanije Siemens u značajnoj inicijativi na ovu temu – Inženjerka godine – koja upravo skretanjem pažnje na briljantne žene u inženjerstvu i njihova dostignuća učestvuje u osnaživanju žena u budućnosti ove značajne profesije – zaključuje naša sagovornica.

Katarina Gapić, Energoprojekt Entel – Za energetiku se opredeljuje sve veći broj studentkinja

Projektna inženjerka u kompaniji Energoprojekt Entel Katarina Gapić ne krije da se u nekim situacijama susrela sa predrasudama, što je zahtevalo njen dodatni trud u dokazivanju kompetencija.

– Međutim, činjenica je da se vremena menjaju. Interesovanje žena za oblast energetike sve više raste. Lično me raduje podatak da se za energetiku, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, opredeljuje sve veći broj studentkinja. Određeni niz godina smer energetike pohađa izjednačen broj ženskih i muških studenata. Polako, ali sigurno, ovakva dinamika postaće realnost i u ostalim granama privrede – veruje Katarina.

Devojkama koje razmišljaju o karijeri u inženjerskom svetu, poručuje da veruju u svoje sposobnosti i hrabro slede put ka ostvarenju svojih ambicija.

– Verujem da su upornost, rad i kontinuirano usavršavanje ključni na tom putu. Važno je ne odustajati, jer ništa nije nedostižno kada postoji predanost i vera u svoje ciljeve – ističe naša sagovornica.

Nikolina Gengo, New Energy Solutions – Važno je da radite i na ličnim veštinama, ne samo tehničkim

Inženjerka u kompaniji New Energy Solutions gde se zaposlila odmah nakon studija čistih energetskih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Nikolina Gengo, napominje da se u relativno kratkoj karijeri nije suočila sa mnogo izazova koje je morala sama da rešava. Sve situacije rešavaju se timski, što, kako kaže, svaku prepreku čini lakšom za prevazilaženje.

– Ono na šta bih posebno skrenula pažnju devojkama koje razmišljaju o karijeri u inženjeringu jeste da je, osim rada na tehničkim veštinama, koje uključuju sposobnost učenja novih informacija, izvršavanje proračuna i osmišljavanje dizajna, jednako važan i rad na ličnim veštinama – ističe Nikolina.

Prema njenim rečima, razvijanje veština poput liderstva, rešavanja konflikata, ravnoteže između poslovnog i privatnog života i javnog govora je ključno za uspeh u ovoj profesiji.

– Možda ćete morati da vodite sastanke, radite na timskim projektima ili predstavljate ideje klijentima, i zbog toga je važno da radite na razvijanju ovih veština. Na kraju, uspeh u inženjeringu ne zavisi samo od vašeg tehničkog znanja, već i od vaše sposobnosti da efikasno komunicirate, sarađujete i vodite timove ka zajedničkom cilju – ističe naša sagovornica.

Budućim inženjerkama poručuje da izborom karijere u svetu inženjeringa, biraju put ispunjen izazovima i mogućnostima koje će ih oblikovati kao profesionalca i kao osobu.

– To što ste inženjer daje vam priliku da budete deo rasta i napretka u svom gradu ili državi. Inženjering je više od profesije; to je poziv koji vam omogućava da pozitivno utičete na društvo i planetu. Svaki projekat na kom radite je prilika da ostavite trajni trag i da se ponosite svojim doprinosom – podvlači Nikolina.

Decenije rodnih stereotipa, diskriminacije i predrasuda dovele su do toga da žene budu istrajnije i otpornije, primećuje sagovornica OIE Srbija, a odlučnost i snaga su ključni za prevazilaženje ovih izazova.

– Kao inženjerke, imate mogućnost da stvarate takva tehno-ekonomska rešenja kojima ćete omogućiti razvoj i oblikovanje lokalne zajednice, ali i da doprinosite rešavanju globalnih problema poput klimatskih promena – kaže naša sagovornica.

Ona podseća da su inženjeri često u srcu projekata u koje su uključeni. Od razvoja koncepta, ideje, do izgradnje gotovog proizvoda, uloga inženjera je ključna tokom celog procesa, a  osećaj ispunjenosti i uspeha koji prati završetak projekta su neke od glavnih prednosti ove profesije.

– Drage devojke, buduće inženjerke, verujte u sebe i svoje sposobnosti. Svet inženjeringa je uzbudljiv i dinamičan, i vi imate sve što je potrebno da budete uspešne i da doprinesete promenama koje su nam potrebne. Neka vaša istrajnost i odlučnost budu vaši vodiči, a vi ćete sigurno ostvariti sve svoje profesionalne snove – poručuje Nikolina Gengo.

Milica Aščerić, GO2 Power Consulting – Predrasude su izraženije u poslovima tradicionalne energetike u odnosu na OIE sektor

Inženjerka za elektroenergetske sisteme u kompaniji GO2 Power Consulting ne krije da se na početku karijere susretala sa predrasudama.

– Volela bih da kažem da nije bilo izazova uopšte, međutim na početku karijere sam se susrela sa određenim predrasudama, uglavnom sa onom da je ovo muški poziv i da je posao pretežak. Pomenute predrasude su izraženije u poslovima tradicionalne energetike u poređenju sa sektorom OIE – naglašava Milica Aščerić.

Ipak, kako kaže, ima sreće da je okruženje u kome radi inkluzivno i da se razlike ne prave na osnovu rodne pripadnosti.

– U mojoj firmi preko 30% zaposlenih čine žene, koje su izuzetni stručnjaci, ali i sjajne, podržavajuće koleginice – napominje i dodaje da ima dosta incijativa koje podržavaju žene inženjere i to od najranijeg školovanja: – Svim devojkama koje žele da grade karijeru u svetu inženjera želim da poručim da koriste sve prilike koje im se nude, da se informišu što više i sigurno će naći mesto za sebe u ovoj oblasti. Iz mog dosadašnjeg iskustva, ovaj poziv je jedan od najlepših i odlika koja ga krasi je samostalnost i konstantno učenje i osnaživanje.

Photo: Ilustracija Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top