Eng

Žigmanov: Filantropiju ne čine samo dela pojedinca, već i javne politike i zakoni

Vreme čitanja: 2 min

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov otvorio je juče, 5. marta, u Palati Srbija društveni dijalog “Filantropija kao davanja za opšte dobro – unapređenje podsticajnog okvira” naglašavajući da filantropiju ne čine samo dela pojedinca nego i javne politike i zakonodavni okvir za davanje u Srbiji čime se doprinosi razvoju opšteg dobra celog društva.

U uvodnom obraćanju, ministar Žigmanov je istakao da je ovaj društveni dijalog prilika da se podsetimo na fenomen altruizma i njegove pojave oblike kao što su filantropija, humanost i solidarnost, kako bi ih vratili u temeljne vrednosti našeg društva i istakli njihov značaj za život građana i razvoj čitave zajednice. On je rekao da su nam primer za to mnogobrojni dobrotvori i zadužbinari u istoriji Srbije, čijom su zaslugom izgrađene crkve, škole i univerziteti, školovani naučnici i umetnici, bez kojih naša zemlja ne bi imala arhitektonsko, kulturno i naučno nasleđe koje danas ima.

Ministar Žigmanov je podsetio da je u Srbiji 2018. godine, odlukom predsednice Vlade, osnovan Savet za filantropiju kada je i istaknuta neophodnost kontinuirane saradnje različitih aktera, uz podršku državnih organa, i stvaranje ambijenta u kome je davanje za opšte dobro posebna društvena vrednost.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, istakao je da je u godini nakon osnivanja Saveta za filantropiju 2018. Srbija na globalnoj listi davanja sa 125 skočila na 27 mesto, ali da je epidemija koronavirusa nažalost stopirala njegov rad, dodajući da bi bilo dobro da se rad ovog Saveta obnovi.

On je istakao da se u poslednje vreme govori o predlogu da se ukine PDV na donaciju hrane koja je pred istekom roka. Postojanje PDV na takvu hranu sprečava kompanije da doniraju više hrane, jer im je jeftinije da je unište nego poklone, rekao je Matić, ističući važnost stvaranja takozvanog kompenzacionog fonda, ali i podsticanja malih i srednjih preduzeća kao i individualnih donatora na davanja, navodeći primere dobre prakse kao što je doniranje Palate nauke.

U uvodnom delu govorila je Naida Zečević Bin, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, istakavši da će USAID nastaviti da pruža podršku kada je reč o razvoju filantropije u Srbiji.

U društvenom dijalogu učestvovali su brojni predstavnici organizacija civilnog društva i institucija vlasti, a razgovaralo se u dva panela. Prvi se odnosio na grupno finansiranje na bazi donacija, a u drugom se razgovaralo o kompenzacionom fondu za povraćaj PDV-a na donacije organizacijama civilnog društva. Na kraju dijaloga usvojena je Saglasnost o postupanjima, koju možete preuzeti na linku

Društveni dijalog organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa organizacijama Partners global, Evropskim centrom za neprofitno pravo, Srpskim filantropskim forumom i Trag fondacijom, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Photo: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top