Eng

Vukić: Beograđani počeli da se greju energijom iz spalionice otpada u Vinči

Vreme čitanja: 2 min

Energija dobijena spaljivanjem komunalnog otpada u Vinči, počela je da se koristi za snabdevanje toplotnom energijom korisnika u delu grejnog područja toplane „Konjarnik“.  U toku je finalno podešavanje sistema i uspostavljanje prenosa toplotne energije između postrojenja u okviru toplane „Konjarnik“ i spalionice smeća  u Vinči.  Na taj način proizvodni kapacitet ove gradske toplane povećan je za 56,5 megavata toplotne energije.

Nikola Nikodijević, član Privremenog organa grada Beograda i Vanja Vukić, direktor JKP „Beogradske elektrane”, prisustvovali su puštanju u rad postrojenja za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije „Vinča”.

„Veoma sam ponosan što je preduzeću na čijem sam čelu povereno da bude deo investicionog ciklusa u Srbiji. Pred nama je realizacija nekoliko strateških investicija. Jedna od njih  je i izgradnja trigenerativnog postrojenja u okviru EXPO 2027 koju ćemo relizovati uz podršku i pomoć Vlade Srbije, Ministrstva  finansija i predsednika Republike. Prvi put uvodimo plasiranje rashladne energije i to je veliki izazov za nas. Realizacija ova dva projekta čini prekretnicu u razvoju „Beogradskih elektrana“, istakao je Vanja Vukić i dodao i dodao je  ovo je poseban trenutak jer nakon nekoliko godina rada i ulaganja toplana „Konjarnik“ od danas preuzima toplotnu energiju iz kompleksa sanitarne deponije u Vinči.

Podsećamo, JKP „Beogradske elektrane“ su iz sopstvenih sredstava finansirale izgradnju prepumpne izmenjivačke stanice u kompleksu Vinča, izgradnju transportnog toplovoda u dužini od oko devet kilometara, kao i prepumpnu izmenjivačku stanicu u Toplani „Konjarnik“. Do sada je izgrađen transportni toplovod u dužini od gotovo 9 kilometara, izgrađena  je prepumpna stanica (PPS 1  Vinča) u neposrednoj blizini deponije, kao i prepumpno-izmenjivačka stanica Konjarnik sa pripadajućim postrojenjima. Završeni su i radovi na povezivanju transportnog sistema na postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči.

Toplana „Konjarnik” je puštena u rad 1976. godine i njena ukupna instalirana snaga je 311 megavata, dok će preuzimanjem toplotne energije iz spalionice smeća u Vinči ova toplana ubuduće imati dodatnih 56,5 megavata toplotne energije. Iz ovog toplotnog izvora greju se potrošači iz delova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac. Vrednost investicije je 23,5 miliona evra.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top