Eng

Babić: Srbija zahvaljujući litijumu može da odigra ključnu ulogu u zelenoj tranziciji

Vreme čitanja: 2 min

PROJEKAT “Jadar” je jedan od najperspektivnijih i najbolje istraženih ležišta litijuma u Evropi, sa velikim potencijalom da Srbiju svrsta među države koje će na svetskom nivou odigrati ključnu ulogu u zelenoj tranziciji. Mi verujemo u ovaj projekat i verujemo da ga je moguće realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Ovo u ekskluzivnom intervjuu za “Novosti” kaže glavna zastupnica kompanije “Rio Tinto” u Srbiji Marijanti Babić.

Ko nam garantuje da je taj projekat ekološki prihvatljiv?

– Razumemo da su ljudi zabrinuti, naročito za uticaj projekta na životnu sredinu. Veoma je važno imati na umu da Projekat “Jadar” može biti realizovan jedino uz apsolutno poštovanje zakona Republike Srbije i propisa EU. Pored toga, ako naš litijum ne bude proizveden uz poštovanje najviših ekoloških standarda, nećemo moći ni da ga prodamo. Evropa uvodi baterijski pasoš, što je digitalni sertifikat koji će sadržati podatke o poreklu i održivosti materijala  koji se koriste u procesu proizvodnje baterija za električna vozila. Svi vodeći proizvođači automobila prihvatili su ovakav pristup i rudarske kompanije neće biti u mogućnosti da prodaju sirovine ukoliko ne ispunjavaju najviše ekološke standarde. Takođe, u toku razvoja Projekta “Jadar”, više od 40 svetskih i domaćih nezavisnih stručnjaka je godinama radilo na velikom broju studija kojima se procenjuje uticaj na životnu sredinu i planiraju mere prevencije i zaštite. Planirali smo i Program praćenja uticaja na životnu sredinu uz učešće lokalne zajednice, što je praksa koju sprovodimo i na našim drugim lokacijama.

Kritičari projekta i vaše kompanije tvrde da ćete nam zagaditi vode.

– Upravljanje vodama na Projektu “Jadar” je planirano tako da ne utiče na izvore pijaće vode, niti na izvore podzemnih voda koji se koriste za potrebe poljoprivrede i lokalne industrije. Za našu kompaniju odgovorno upravljanje vodama je prioritet. Mi smo prva rudarska kompanija na svetu koja je na svom sajtu javno objavila izveštaje o korišćenju voda u svim svojim operacijama.

Više na portali Novosti: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1347480/ako-nas-litijum-ugrozi-ekologiju-necemo-moci-prodamo-intervju-marijanti-babic-glavna-zastupnica-kompanije-rio-tinto-srbiji

Photo: Ilustracija PR Rio Tinto

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top