Eng

Revolucija: Naučnici sa Harvarda razvili „sveti gral“ litijumskih metalnih baterija

Vreme čitanja: 2 min

Istraživači sa Harvard Džon A. Paulson Škole inženjeringa i primenjenih nauka (SEAS) razvili su novu litijumsku metalnu bateriju koja može biti punjena i pražnjena najmanje 6.000 puta — više od bilo koje druge baterija na punjenje — i može biti ponovno napunjena u roku od nekoliko minuta.

Istraživanje ne samo da opisuje novi način izrade čvrstih baterija sa litijumskim metalnim anodom, već nudi i novi uvid u materijale koji se koriste za ove potencijalno revolucionarne baterije. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Materials.

“Litijumske metalne anodne baterije smatraju se svetim gralom baterija jer imaju deset puta veći kapacitet od komercijalnih grafitnih anoda i mogu značajno povećati domet električnih vozila”, rekao je Xin Li, vanredni profesor nauke o materijalima na SEAS-u i glavni autor rada.

“Naše istraživanje predstavlja važan korak ka praktičnijim čvrstim baterijama za industrijske i komercijalne primene. U našem dizajnu, litijumski metal je obavijen oko čestice silicijuma, kao tvrdi čokoladni omotač oko jezgra lešnika u čokoladnoj kuglici”, rekao je Li.

Ove obložene čestice stvaraju homogenu površinu preko koje je gustina struje ravnomerno raspoređena, sprečavajući rast dendrita. I, budući da elektroplating i skidanje mogu brzo da se odvijaju na ravnoj površini, baterija se može napuniti za samo oko 10 minuta.

Istraživači su izgradili verziju baterije u veličine poštanske marke, koja je 10 do 20 puta veća od ćelije u kovanici koja se pravi u većini univerzitetskih laboratorija. Baterija je zadržala 80% svoje sposobnosti nakon 6.000 ciklusa, nadmašivši druge baterije na tržištu danas. Tehnologija je licencirana preko Kancelarije za razvoj tehnologije Harvarda kompaniji Adden Energy, spinoff kompaniji Harvarda koju su osnovali Li i tri alumnisa Harvarda.

Istraživanje su zajedno napisali Luhan Ye, Yang Lu, Yichao Wang i Jianyuan Li. Podržali su ga Kancelarija za tehnologiju vozila Ministarstva energije, Fond za rešavanje klimatskih promena na Harvardu i Fond za inicijativu za podatke na Harvardu.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top