Eng

Izrael razvija online mapu rizika od klimatskih promena

Vreme čitanja: < 1 min

U dobu kada su klimatske promene značajan problem za nacije širom sveta, Izrael je napravio veliki korak napred lansiranjem svoje prve nacionalne online mape za klimatske rizike. Ova tehnologija prvog takvog tipa, razvijena od strane Ministarstva zaštite životne sredine Izraela koristi digitalne alate za pripremu na klimatske promene i podizanje svesti javnosti.

Revolucioni alat za donosioce odluka i javnost Ministarstvo zaštite životne sredine Izraela predstavilo je naprednu online mapu, dizajniranu za identifikaciju klimatskih rizika poput ekstremnih oluja, poplava, požara i toplotnih talasa.

Finansirana sa 2,54 miliona dolara SAD, ova višeslojna mapa biće ključna za donosioce odluka i opštu javnost. Ova interaktivna platforma omogućava korisnicima da vizualizuju i razumeju potencijalne uticaje različitih klimatskih pretnji, prilagođenih njihovim specifičnim lokacijama.

Razvoj ove mape pokrenut je alarmantnim povećanjem učestalosti i ozbiljnosti ekstremnih vremenskih događaja širom sveta. Uključuje različite podatke, uključujući meteorološke prognoze, topografske strukture, batimetrijske strukture i modele klimatskih i hidrauličkih fenomena. Mapa takođe ukazuje na rizike povezane sa urbanim toplinskim ostrvima. Detaljni prikaz pretnji od poplava, na primer, baziran je na sveobuhvatnoj analizi, ističući rizike u različitim područjima poput urbanih regija, obalnih zona i slivova.

Mapa ide dalje od fizičkih pretnji, jer se bavi socio-ekonomskim faktorima i identifikuje ranjive populacije, poput starijih osoba i onih u regijama sa ograničenim mogućnostima pripreme. Ovaj pristup naglašava Izraelovu posvećenost inkluzivnoj i pravednoj otpornosti na klimu.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top