Eng

Konkurs za ESG lidere: PwC ohrabruje malu privredu da posluje održivo

Vreme čitanja: 2 min

Iako održivost u sektoru malih i srednjih preduzeća u Srbiji nije centralna tema, primećuje se da preduzeća postaju sve svesnija značaja ESG pristupa, objašnjava u razgovoru za BIZLife Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka kompanije PwC Srbija

MSP sektor, prema njenoj oceni, suočen je sa mnogobrojnim izazovima, prioritet stavlja na rešavanje svakodnevnih problema, kao što su brze tehnološke promene, a ima nedostatak finansijskih sredstava i ljudskih resursa.

  • Zašto je ESG, nefinansijsko izveštavanje, bitno u savremenom poslovanju i da li je u Srbiji takva vrsta izveštavanja obaveza ili odgovornost?

ESG aspekti postaju ključni za poslovanje zato što direktno utiču na dugoročnu održivost poslovanja i reputaciju organizacije. U savremenom poslovanju investitori, klijenti i regulatori sve više pridaju pažnju ovim faktorima. U Srbiji ova vrsta izveštavanja postoji kroz obavezu nefinansijskog izveštavanja, što predstavlja prvi korak i najosnovniju verziju izveštavanja o održivosti. One kompanije koje na vreme prepoznaju vrednost ESG aspekata biće otpornije na izazove i rizike sa kojima se danas poslovni lideri suočavaju.

  • Koji faktori su doprineli trendu ulaganja u ESG oblasti?

Različiti činioci pridonose ovom trendu, uključujući povećanu svest o klimatskim promenama, zahteve investitora za održivim praksama, rastuća očekivanja potrošača i zaposlenih. Pored toga, regulatori i državne institucije ubrzano postavljaju standarde koji podstiču poslovnu zajednicu da integriše ESG pristup u poslovnu strategiju. Niz javnih politika koje su već usvojene ili se trenutno razmatraju u sklopu Evropskog zelenog dogovora postavljaju nove zahteve i očekivanja, a njihovo nepoštovanje u budućnosti može rezultirati potencijalnim kaznama, gubitkom poslovnih partnera, kupaca, dobavljača i izvora finansiranja.

  • Koliko su mikro, mala i srednja preduzeća svesna važnosti ESG izveštavanja i kako im pomoći u tome da shvate da će i njima to, u nekom trenutku, postati obaveza?

KOMPANIJE KOJE PREPOZNAJU ESG VREDNOSTI OTPORNIJE SU NA POSLOVNE IZAZOVE I RIZIKE

Fokusiranje na tekuće izazove često dovodi do nedovoljne informisanosti o održivim politikama i načinu njihove implementacije u poslovnu strategiju. Edukacija o koristima ESG praksi, sa deljenjem uspešnih primera, može pomoći u podizanju svesti o važnosti poslovanja po ESG principima. Kroz takve inicijative preduzeća u MSP sektoru će bolje shvatiti da će ESG izveštavanje postati značajna obaveza u budućnosti. Ne treba zaboraviti da su MSP u lancu vrednosti velikih kompanija i da i na taj način mogu biti indirektno pogođena zahtevima za izveštavanjem i strateškim pristupanjem pitanjima održivosti.

  • Da li Srbija ima ESG lidere?

Određeni broj preduzeća u Srbiji ističe se ESG praksama, a s obzirom na rastuća očekivanja, ključno je da se razvije što više ESG lidera. Inicijative za njihovu promociju i deljenje iskustava mogu dodatno da podstaknu poslovnu zajednicu. Zato uskoro otvaramo konkurs „ESG lideri”, sa ciljem da se nagrade oni koji kroz unapređenje strateških vizija za održivi razvoj, primenu inovacija i rešenja prihvatljivih za životnu sredinu ili kreiranje obrazovnih programa doprinose zelenoj transformaciji. Konkurs je otvoren za mikro, mala i srednja preduzeća, velike kompanije, pojedince i organizacije koje posluju u Srbiji. Dobijanje nagrade „ESG lideri” značiće da su učesnici korak bliže ostvarivanju vizije postizanja održivih rezultata koji doprinose zaštiti životne sredine i unapređenju društva. Njihovi napori biće i javno priznati i nagrađeni, dodatno potvrđujući posvećenost ESG principima. 

Izvor: BIZLife Magazin

Foto: Dragana Đorović

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top