Eng

Medalje za olimpijska odličja na OI u Parizu 24 ukrašene starim gvožđem sa Ajfelove kule

Vreme čitanja: 2 min

Medalje za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu su spremne. Ono što je ove godine jedinstveno po simbolici, ali i po održivosti koja je inkorporirana u ovaj proces, jeste to da je svako olimpijsko odličje u Parizu ukrašeno komadom originalnog gvožđa sa Ajfelove kule.

Originalni delovi Ajfelove kule su sačuvani u jednom skladištu, nakon rekonstrukcije metalne konstrukcije, i sada su našli novu primenu kao simbol Francuske i simbol pobede i najvećih ostvarenja za brojne takmičare na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

“Shvatili smo da postoji jedan simbol poznat širom sveta,” rekao je Joachim Roncin iz organizacionog odbora Igara u Parizu.

Da bi stvorili revolucionarni dizajn, odbor se obratio kući za nakit Chaumet, jednoj od najpoznatijih i najstarijih kompanija za proizvodnju nakita, sa kojom je svojevremeno sarađivao i tvorac Ajfelove kule, Gustav Ajfel.

“Konsultovali smo odeljenje arhiva sa dva glavna cilja na umu: da obradimo ovaj komad Ajfelovog tornja u obliku heksagona kako bismo predstavili Francusku, i da ga postavimo u centar medalje i u centar dela od zlatnih niti koje se šire,” rekla je kreativna direktorka Chaumeta, Klémentin Massonnat za Olympics.com.

Pored starog metala sa Ajfelove kule, i sav ostali materijal upotrebljen u kovanju olimpijskih odličja je nastao od recikliranog metala.

Olimpijski komitet Srbije je podelio ovu informaciju na svom Facebook profilu i poželeo našim takmičarima da osvoje što veći broj ovih jedinstvenih medalja

„Mi se nadamo da će članovi #TeamSerbia u što većem broju sakupiti te komade i okititi se ovim medaljama“, piše u postu OKS.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top