Eng

U Beogradu počela realizacija projekta o smanjenju zagađenja vazduha od saobraćaja

Vreme čitanja: < 1 min

Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda započeo je realizaciju prve faze projekta „Usluga vršenja analize ekološki efikasnije vožnje u cilju smanjenja emisija u vazduhu iz saobraćaja”, piše Makina.rs.

Ovaj projekat sprovodi Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu. U okviru ovog projekta, 22. novembra sprovedeno je ispitivanje autobusa u realnim uslovima eksploatacije marke „higer” na liniji 27E, u smeru od početne stanice na Novom Beogradu, gde je i postavljena merna oprema, pa do krajnje stanice, kao i u suprotnom smeru. Prilikom ispitivanja vršeno je praćenje motora vozila tokom vožnje, kao i onih koji utiču na energetsku efikasnost, odnosno zagađenje životne sredine. Navedenom ispitivanju prethodilo je i poligonsko ispitivanje.

Planirano je ispitivanje na autobusu marke BMC na liniji 75, koja se po svojim karakteristikama razlikuje od linije 27E. Cilj pomenutih i narednih ispitivanja jeste analiziranje uticaja stila vožnje vozača na potrošnju goriva i izduvnu emisiju, kao i mogućnosti za poboljšanje vožnje. Na taj način smanjiće se i zagađenje vazduha u najzagađenijim delovima grada.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top