Eng

Zašto brendovi moraju postaviti višekratno pakovanje kao komercijalni prioritet

Vreme čitanja: 2 min

Makroekonomija industrije višekratnog pakovanja naglo se menja, te bi moglo postati jeftinije od jednokratnog do 2024. godine. Usvajanje višekratnog pakovanja više nije samo ekološki imperativ; postalo je nužno održavanje profitabilnog poslovanja brendova. Industrija višekratnog pakovanja veći deo vremena posvećuje razmatranju ekoloških koristi ponovne upotrebe i besmisla linearnog modela ekonomije koji dominira smanjenim recikliranjem.

I dok su ekološke i klimatske koristi ponovne upotrebe važne i uzbudljive, većina zainteresovanih shvata ove prednosti, ali još uvek nisu postigli široku prihvatljivost. Zašto? Zato što se ključna tema – ekonomija – ne adresira dovoljno. Da bi se višekratno pakovanje zaista proširilo, mora konkurisati s jednokratnim po ceni.

Ali šta ako je višekratno pakovanje jeftinije od jednokratnog? Šta ako svaki ekonomista može analizirati dobit i gubitak ponovne upotrebe i zagovarati promene? Ovo nije san na vetrometini. Makroekonomija industrije pakovanja naglo se menja, te bi moglo postati jeftinije od jednokratnog do 2024. godine.

Tokom poslednjih 50 godina, jednokratno pakovanje bilo je tako jeftino da modeli ponovne upotrebe finansijski nisu mogli konkurisati, ali se to brzo menja. Cene materijala porasle su za 23% u poslednje dve godine. Troškovi svih materijala konstantno rastu od 2004. godine (prosečno oko 7% godišnje za staklo), ali poslednje dve godine beležimo skok od 23% samo u troškovima materijala, kako pokazuje donji grafikon. Kada se tome dodaju rastući troškovi energije, manjak radne snage i oskudica materijala, neki od kupaca videli su povećanje cena pakovanja od čak 80%.

Proširena odgovornost proizvođača (EPR) je regulatorni alat ili ‘eko-taksa’ koja će biti uvedena 2024. godine. Ona zahteva od proizvođača da budu značajno odgovorniji za svoje postpotrošačke proizvode, plaćanjem dodatne naknade kao podsticaja za održiv dizajn proizvoda. Očekuje se da će ovo podsticati usvajanje modela punjenja i ponovne upotrebe, te povećati prikupljanje njihovog otpada.

Vreme je da ubrzamo tranziciju ka višekratnom pakovanju Jednokratno pakovanje više nije tako jeftino kao nekada. Sa rastućim cenama sirovina i sve većom zakonodavstvom, brendovi bi trebalo ubrzati prelazak na višekratno pakovanje. Usvajanje višekratnog pakovanja više nije samo ekološki imperativ, postalp je nužnost za održavanje profitabilnog poslovanja brendova.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top