Eng

Kenija: Primer digitalne inovacije i održivog razvoja

Vreme čitanja: 2 min

Kenija je uspela da digitalizuje 80 odsto dnevnih transakcija, i iskoristi preko 90 procenata obnovljivih izvora energije, čime ova istočno-afrička zemlja postavlja novi standard na tom kontinentu. Razgovarali smo sa savetnikom u Vladi Kenije Brianom Mutembei, koji je istakao da se njihova vlada trudi da balansira tehnološki napredak sa održivošću, što uspešno podstiče rast startap preduzeća i istraživanja na polju veštačke inteligencije.

Brian je rekao da je se u Keniji 80 odsto dnevnih transakcija obavlja putem mobilnih telefona, što je u velikoj meri podstaklo održivost seoskih područja.

“Mogućnost održavanja ili podsticanja održivosti sela su velike, i kada govorim o selu, mislim na ozbiljna, udaljena sela. Danas je postalo vrlo lako preneti različite aspekte, različit razvoj, različite sposobnosti za podsticanje startapa, podsticanje različitih aspekata zasnovanih na tehnologiji”, rekao je on za WebMind.

Vlada Kenije pruža podršku odgovornim inovacijama

On navodi da je Vlada Kenije, kojom rukovodi predsednik Viliam Ruto, pružila punu podršku odgovornim inovacijama.

“Imamo jednog od najprogresivnijih predsednika u oblasti tehnologije u našoj zemlji. Tako da su svi, i vlada i narod, usmereni ka podsticanju inovacija, podršci startapovima, korišćenju tehnologije”, naglasio je Brian.

Savetnik u Vladi Kenije objašnjava da vlada Kenije ima ministarstvo koje je usmereno na digitalnu ekonomiju, sa ministrom koji je fokusiran na taj resor.

“Sada je osigurano da se u pogledu politike digitalnih inovacija razgovori vode na najvišem nivou. Sa ministrom koji sedi u kabinetu, odluke i razgovori koji se tiču digitalne ekonomije vode se u samom vrhu naše zemlje. U pogledu politike, vlada gura napred. Bilo je mnogo promena u zakonima, u smislu podsticanja digitalne ekonomije. Naravno, bilo je i pitanja digitalizacije mnogih državnih usluga, i svega toga. I to je kulminiralo stvaranjem ministarstva koje je odgovorno za digitalnu ekonomiju”, objasnio je Brian.

Takođe, dodao je da se ulažu veliki napori kako bi se ostvario napredak na tim poljima.

 “Najveći izazov tokom proteklih godina je bio razgovor o digitalnoj ekonomiji, i često se završavao na pragu. Trebalo je naći način da se to postavi na vrh organa za donošenje odluka, kako bi to bio pravi razgovor. U isto vreme, bilo je mnogo promena u politici u našem parlamentu u poslednje tri do pet godina. Ovo je usmereno na postavljanje odgovarajućeg temelja i osiguravanje da je digitalna ekonomija garantovana i podržana nacionalnim zakonima.

On je naglasio da je iznenađem činjenicom da Srbija još uvek oscilira između 17 i 25 odsto obnovljivih izora energije, i naglasio je da je Kenija uspela da drastično poveća tu brojku koristeći hidro i solarnu energiju, kao i vetar.

Tekst: Nemanja Kuč/WebMind

Foto: WebMind

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top