Eng

„Proizvedeno u Evropi, od rudnika do električnog vozila“: Novi dokumentarni film o izazovima s kojima se susreće evropska industrija električnih vozila

Vreme čitanja: 2 min

Nedavno je Evropska komisija pokrenula istragu o jeftinim kineskim električnim vozilima koja ‘preplavljuju’ evropsko tržište. Ovo je samo jedan od izazova s kojima se Evropa suočava u svom prelasku na električnu mobilnost i smanjenju emisije CO2. Institut za održive metale i minerale (SIM²) Univerziteta KU Leuven predstavio je dokumentarni film koji se zalaže za nezavisni lanac vrednosti u Evropi, od odgovornog rudarstva kritičnih sirovina do čiste reindustrijalizacije Evrope u sektoru proizvodnje automobila. Dokumentarni film je razvijen uz podršku dva važna evropska projekta koji se bave ekstrakcijom, procesuiranjem i rafiniranjem kritičnih metala: Horizon Europe ENICON i EXCEED. Dokumentarni film će biti dostupan javnosti na SIM² Vimeo kanalu od 17. novembra

U ovom dokumentarnom filmu, menadžer SIM², Peter Tom Jones, putuje na sever Evrope i posećuje rudnike Kiruna i Aitik na severu Švedske, gde se vade važni kritični minerali i rude. Mada rudarske aktivnosti utiču na lokalno stanovništvo, oni razumeju neophodnost toga: “Bez rudnika, nema Kirune”. Čak se i trećina grada preseljava kako bi omogućila proširenje rudnika.

“Zastoj, smanjenje potrošnje i proizvodnje, nije izvodljivo u svetu koji se očekuje da će imati populaciju od gotovo 10 milijardi ljudi do 2050. godine”, kaže Peter Tom Jones, menadžer SIM² Instituta. “Umesto toga, moramo da težimo odgovornom, selektivnom rastu i nastojati da što više uskladimo ekonomiju i ekologiju. Nordijske zemlje već predvode put.”

Dokumentarni film služi kao poziv na buđenje za Evropu, jer je potrebno brzo delovanje kako bismo pripremili naš kontinent za nove realnosti resursnog nacionalizma i protekcionizma. Potrebna su značajna ulaganja kako bismo radili na karbonski neutralnoj reindustrijalizaciji Evrope, a trebalo bi preduzeti mere kako bismo osigurali fer konkurenciju s “prljavim” sirovinama ili proizvodima.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top