Eng

Bor: Meštani sela Krivelj zovu ekološke organizacije u pomoć

Vreme čitanja: < 1 min

Meštani sela Krivelj kod Bora pozvali su ekološke organizacije Srbije da im se pridruže u blokadi lokalnih puteva, koja traje već dva meseca, u cilju otpočinjanja razgovora sa sa Kompanijom ZiJin Copper, Gradskom Upravom Bor i resornim ministarstvom zbog rešavanja nagomilanih problema.

Prema informacijama sa instagram portala „Krivelj blokada“, selo Krivelj nalazi se na istoku Srbije i najveće je rudarsko mesto u Srbiji.

„Na KO Krivelj skoncentrisano je kompletno rudarstvo kompanije ZiJin Copper Bor, koja je vodeća Kineska kompanija i bavi se eksploatacijom rudarskih sirovina u Srbiji. Na teritoriji Krivelja kineska kompanija eksploatiše mineralne sirovine u 4 aktivna rudnika. Od sklapanja strateškog partnerstva između države Srbije i kompanije ZiJin Copper Bor, 18.12.2018.g., razvoj i ekspanzija rudarskih radova odvija se sa višestrukim negativnim uticajima na kompletan živi svet, a posebno na bezbednost, zdravlje i egzistencijalne uslove stanovništva u selima na teritorije Grada Bora, sa posebnim akcentom na naše selo Krivelj.

Kao posledica svih negativnih uticaja na vazduh, zemljište, vodu zdravlje ljudi u našem neposrednom okruženju, i ne rešavanja nijednog pitanja u cilju stvaranja normalnih uslova za život , meštani sela Krivelj bili su prinuđeni da 29.01.2024. otpočnu sa blokadom na putu II B reda Vlaole-Jasikovo-Krivelj-Bor.

Barikade traju 55 dana (23.03.2024.g.) za koje vreme nismo uspeli da sa Kompanijom ZiJin Copper Bor, Gradskom Upravom Bor, kao ni sa resornim Ministarstvom Rudarstva otpočnemo razgovore u cilju usvajanja dokumenata koji bi definisali preseljenje meštana sela Krivelj, kao i brojne druge zahteve koje smo dostavili kompaniji ZiJin Copper Bor“, navode administratori instagram stranice Krivelj blokada.

Oni su pozvali ekološke organizacije da dana 30.03.2024.g. dođu na skup u selu Krivelj i da prisustvuju tribini u Domu Kulture u Krivelju.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top