Eng

Ekološki front protiv gradnje turističkog kompleksa na Popovici: Stanište strogo zaštićenih ptica

Vreme čitanja: < 1 min

Ekološki front Novi Sad podneo je primedbu na konceptualni okvir plana detaljne regulacije turističko-rekreativnog kompleksa na Fruškoj gori. Front se protivi daljoj urbanizaciji Popovice i širenju investitorskog urbanizma na zaštićeno područje, piše portal 021.

 “Ovakav objekat urbanistički ne priliči ovom naselju, a takođe bi predstavljalo jedan loš presedan otimanja površina u okviru nacionalnog parka i prepuštanja visokoj urbanizaciji. Time bi se investitorski urbanizam proširio i na prostor zaštićenog područja, a besprizornim graditeljima poslala poruka da je bahatost dobar put, te da se slobodno fokusiraju na otimanje javnih površina, makar one bile i pod zaštitom prirode”, piše u primedbi.

Ističu da se na ovom području gnezdi 28 strogo zaštićenih vrsta ptica, kao i da se površina naslanja na šumu staru više od 100 godine.  Među strogo zaštićenim vrstama na ovom području su mali detlić, jelova senica, čvorak, šumska sova, kos, dugorepa senica, češljugar, kos i drozd pevač.

Podsetimo, kako je 021.rs pisao, plan predviđa gradnju novog turističko-rekreativnog kompleksa u prostoru koji je u režimu zaštite trećeg stepena. Objekat bi trebalo da se gradi na dve parcele površine 0,3 hektara.

 Parcele se nalaze na krajnjem severoistoku nacionalnog parka, a oslanjaju se na vikend zonu Artiljevo-Popovica. Ovaj deo je, takođe, prvobitno bio namenjen za vikend zonu, ali je donošenjem prostornog plana Fruške gore, pre pet godina, prenamenjen u prostor planiran za razvoj turističko-rekreativnih kompleksa. 

 Parcele na kojima će se graditi turističko-rekreativni kompleks u vlasništvu su biznismena Mladena Milinkovića, vlasnika novosadskih preduzeća “Energo-sistem” i “M Gas Energy System”. Milinković je u decembru prošle godine platio izradu plana detaljne regulacije turističko-rekreativnog kompleksa na te dve parcele. 

Photo: Ilustracija Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top