Eng

NALED: Treća sreća za inovatore – Podrška za 25 StarTech zvezda

Vreme čitanja: 3 min

Biorazgradivi ambalažni materijal od industrijske konoplje, ogrlica za praćenje pasa, sistem za rano otrkivanje rizika od šumskih požara, softver za identifikaciju lažne robe na internetu samo su neke od 25 inovacija koje su dobile grantove na trećem konkursu programa StarTech. Novac će im pomoći da u narednih godinu i po dana razviju svoje proizvode i osvoje domaće i inostrano tržište.   

Na završnoj ceremoniji čekove od 15.000 do 60.000 dolara su im dodelili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, generalni direktor kompanije Philip Morris International za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović. 

– Mi u 21. veku moramo da se ponašamo kao startap nacija i da budemo hrabri. Cilj je da do kraja  mandata sledeće vlade Srbija ima izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) od više od 10 milijardi evra. Mi već sada imamo 104.000 zaposlenih u IKT sektoru, a cilj nam je da imamo 140.000. Definisali smo veštačku inteligenciju i biotehnologiju kao prioritetne oblasti zato što imamo najbolje rezultate tu. Radićemo na tome da pojednostavimo uvoz medicinske opreme za istrazivanje i razvoj – istakla je Brnabić. 

Ovom prilikom je predstavljeno i drugo izdanje Sive knjige inovacija koja donosi 45 preporuka za unapređenje inovacionog ekosistema u Srbiji, a prvi primerak dobila je ministarka Begović. 

– Naš sladeći korak je vezan za saradnju nauke i privrede kroz stipendirane doktorate i na tome počinjemo da radimo intenzivno. Rad sa NALED-om nam je pokazao da neko sa strane može bolje da nas usmerava i da nam ukaže šta nam to fali da bismo imali sjajan inovacioni ekosistem – izjavila je Begović. 

StarTech projekat je trogodišnja inicijativa vredna pet miliona dolara koju su krajem 2020. pokrenuli kompanija Philip Morris i NALED u saradnji sa Vladom Srbije kako bi zajedno podržali razvoj inovacija i digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.  

–  U ovom trećem krugu smo imali najviše prijava 302, gotovo za trećinu više nego prethodne godine, što je najbolji dokaz da je StarTech zaživeo i da postoji veliki potencijal za njegovu dalju nadogradnju. Za ove tri godine podržali smo ukupno 82 inovativna projekta, a vrednost pojedinačnih donacija koje smo bespovratno uložili u razvoj ovih firmi kreće se između 15.000 i 100.000 dolara. Među novih 25 dobitnika grantova imamo sve „od igle do lokomotive“ ili u našem slučaju – od udice (aplikacije za ribolovce) do aviona (analitika podataka u vazduhoplovstvu) – rekao je Aleksandar Jakovljević i najavio nastavak projekta i u naredne tri godine.  

On je podsetio i na to da je kompanija Philip Morris International, nastavila da osluškuje potrebe i prilike na domaćem tržištu  i zahvaljujući partnerskom odnosu sa Vladom Republike Srbije i uspešnoj saradnji sa NALED-om, nedavno pokrenula još jedan projekat – PMInnovia koji  prati put saradnje nauke i privrede koji je trasirala država.  

Na ovaj način pružiće mogućnost naučnicima iz Srbije da svoje ideje i naučno-istraživačke projekte prilagode konkretnim potrebama ove kompanije i tržišta uopšte. 

–  StarTech i kompanija Philip Morris pokazuju da uz Vladu, i strani investitori i domaći biznis anđeli mogu da budu pokretači inicijativa koje Srbiji stvaraju mesto u društvu najboljih. Nadam se da ovaj primer motiviše i druge kompanije, da podrže startapove, naučno-istraživačke projekte i biznis ideje jer to je put za otvaranje kvalitetnih radnih mesta, posebno za mlade obrazovane ljude, i razvoj Srbije kao ekonomije znanja.  – zaključila je Violeta Jovanović. 

Dobitnici grantova 

Najviše grantova, ukupno 15, dodeljeno je u Lotu 1 namenjenom podršci početnicima u poslovanju da razviju inovativnu ideju u prototip proizvoda. Dobitnici grantova su Bifrost Bioplastics iz Jagodine, Smart Forest – WF Software iz Čajetine, Vetroinženjering iz Čačka, Canandi i Smart Document Builder as a Service – SDBS iz Niša i Dently.AI, F&A, Farmers Assistance Platform, Hydrolyzer, Inclusio, LegalSafe, LungVision, Smartsy, Uniborn, Veles Sense iz Beograda. 

U Lotu 2 namenjenom podršci izlasku inovativnog proizvoda na tržište dodeljeno je osam grantova, a dobitnici su Bacillomix Co iz Novog Sada, Pixxy i Pro Media Creative iz Niša,  Laviefarm, Mindberg, Reputeo, Sanum per fructus i Talks and Folks iz Beograda. 

Dva granta dodeljena su u Lotu 3, prvenstveno namenjenom izlasku na inostrano tržište. Dobitnici su preduzeća Aerrozz Consulting iz Beograda i Cropt iz Novog Sada. 

Ove godine priliku da izabere svog favorita imala je i publika koja je najviše glasova dala timu LungVision iz Beograda za razvoj preciznog klasifikovanja rendgenskih snimaka grudnog koša za određivanje verovatnoće postojanja različitih plućnih bolesti. 

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top