Kako organizatori OI Paris 2024 nameravaju da najveći ketering na svetu učine održivijim i ekološki prihvatljivijim?

Centralni deo uspešne ponude Organizacionog komiteta za domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. godine bila je obaveza da se smanji karbonski otisak Igara za polovinu u poređenju sa prethodnim izdanjima, i da se promovišu odgovorni načini života. Mada je ketering jedan od manjih doprinosa emisiji ugljen-dioksida na Igrama, učiniti ga održivijim je veoma simbolično u zemlji poznatoj po svojoj kuhinji. Takođe, to je integralni deo napora Paris 2024 da postavi nove standarde za održive događaje.

„Posluživanje 13 miliona obroka u četiri nedelje na preko 40 lokacija biće najveća operacija keteringa na svetu“, rekao je Etijen Tobois, generalni direktor Paris 2024. „To je ogroman operativni izazov. Za Francusku, to je prilika da prikažemo našu stručnost u svakom koraku lanca – proizvodnja, logistika, priprema, usluga i upravljanje otpadom.“

Taj broj od 13 miliona obroka uključuje 5 miliona užina za gledaoce, 3,5 miliona obroka za osoblje i volontere, 2,2 miliona za takmičare, 1,8 miliona za medije, 350.000 obroka za goste, i dodatnih 150.000 za olimpijsku i paraolimpijsku zajednicu.

Kako će šest obaveza i njihovi ciljevi biti postignuti?

  • Udvostručavanje količine povrća i biljnih proteina na tanjirima pomoći će da se prepolovi karbonski otisak obroka.
  • Poreklo i kvalitet svakog prehrambenog proizvoda će biti sertifikovani: 80 odsto će biti nabavljeno u Francuskoj, 25 odsto unutar 250 km od lokacija. Uvozni proizvodi koji su potrebni za ispunjavanje kulturnih potreba sportista (na primer, kakao i banane) će biti podvrgnuti najvišim ekološkim standardima. Najmanje 30 odsto svih proizvoda će biti organsko, sa 100 odsto francuskih mlečnih proizvoda.
  • Smanjenje jednokratne plastike za 50 odsto (po težini, koristeći London 2012 kao referencu) je olimpijski presedan. Biće postavljeno 700 fontana za vodu i sodu od strane globalnog olimpijskog partnera Coca-Cola na svim lokacijama Paris 2024, kao i punktova za vodu. Sva plastika će biti prikupljena i reciklirana, a posuđe će biti za ponovnu upotrebu, sa povratnim i reciklabilnim alternativama za ketering za poneti.
  • Unapred rad na lancu snabdevanja i porcijama pomoći će u minimiziranju otpada hrane. Sva preostala hrana će biti donirana, kompostirana ili korišćena za proizvodnju obnovljivog gasa.
  • Svih 100.000 tanjira potrebnih za Olimpijsko selo će biti ponovo korišćeni od strane specijaliste za upravljanje događajima Sodexo Live! nakon Igara, kao i ostala oprema i infrastruktura za ketering.
  • Deseti deo svih poslova u keteringu će biti rezervisan za osobe sa invaliditetom ili socijalno isključene osobe, – cifra koja raste na 15 odsto u Olimpijskom selu, gde će sve usluge biti potpuno dostupne svima.

„Francuska svakako zna kako da ugosti svet za svojim stolom“, rekla je Mari Saloa, direktorka za održivost MOK-a. „Organizatori Igara su izuzetno fokusirani na predstavljanje francuske hrane koja je nabavljena, proizvedena i konzumirana na odgovoran način. Nadamo se da će ovaj pristup ne samo pomoći u smanjenju karbonskog otiska Igara, već i podići standarde za održivi ketering na sportskim događajima i šire.“

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search