Eng

Evropska komisija podržala projekat gigafabrike baterija u Dunkerku

Vreme čitanja: < 1 min

ProLogium, kompanija za inovacije u oblasti energije specijalizovana za istraživanje i razvoj, kao i proizvodnju sledeće generacije čvrstih baterijskih rešenja za električna vozila, izabrala je Francusku kao lokaciju za svoju prvu fabriku za proizvodnju čvrstih baterija velikih razmera van Azije. Danas je Evropska komisija odobrila značajnu subvenciju za podršku ProLogium-ovom projektu za proširenje u Evropi, ističući doprinos kompanije ProLogium ostvarivanju Evropskog zelenog plana i strategije EU za baterije.

Subvencija koju je odobrila francuska vlada, a odobrila Evropska komisija u okviru evropskog okvira za državnu pomoć za istraživanje, razvoj i inovacije (RDIF), služiće kao snažna podrška projektu ProLogium za istraživanje i razvoj nove generacije baterija za električna vozila i za uspostavljanje gigafabrike kapaciteta 48 GWh u Dunkerku, Francuska. Ova značajna investicija iznosi ukupno 5,2 milijarde evra. ProLogium će primiti subvenciju od 1,5 milijardi evra prema različitim fazama do 2029. godine.

ProLogium-u je dozvoljeno da učestvuje u IPCEI (Važnom projektu od zajedničkog evropskog interesa) za baterije u decembru 2022. godine i nastaviće saradnju sa direktnim partnerima u okviru ovog IPCEI-a. Pozicionirana kao značajan industrijski igrač u sektoru energije, ProLogium je prepoznata po svojim inovacijama i procesu industrializacije u srcu evropskog ekosistema za baterije.

Ove odluke pokazuju komercijalnu izvodljivost tehnologije čvrstih baterija ProLogium-a. Snažna podrška projektu neće samo snabdeti evropsku automobilsku industriju naprednim baterijama proizvedenim uz upotrebu dekarbonizovane energije, već će odigrati ključnu ulogu u strategiji zelene reindustrijalizacije francuske vlade.

Izgradnja gigafabrike planirana je da počne u drugoj polovini 2024. godine, sa procenom početka proizvodnje do kraja 2026. godine.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top