Eng

Nestlé dobitnik priznanja „ESG lideri” za očuvanje biodiverziteta

Vreme čitanja: 2 min

Kompanija Nestlé jedan je od dobitnika priznanja „ESG Lideri”, koje je prvi put dodeljeno u Srbiji u organizaciji kompanije PwC. Nestlé je prepoznat u kategoriji ,,Najbolje strategije zaštite životne sredine“, u potkategorijiOčuvanje biodiverziteta za program regenerativne poljoprivrede, koji već četvrtu godinu sprovodi sa svojim lokalnim dobavljačima, pomažući im da obnove plodnost zemljišta i biodiverzitet.

„Ponosni smo na još jedno priznanje za program regenerativne poljoprivrede, kojim dajemo doprinos ozdravljenju zemljišta za buduće generacije, smanjujući istovremeno emisije ugljendioksida. Ova nagrada je potvrda da zajednica prepoznaje naše napore ka izgradnji održivih prehrambenih sistema i za nas je dodatni podstrek da nastavimo u pravcu regeneracije srpskih oranica i očuvanju prirodnih resursa. Posebno nam je zadovoljstvo što su lokalni poljoprivredni proizvođači prepoznali značaj programa i što s nama grade dugotrajna partnerstva za sigurniju budućnost”, izjavila je Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Srbija je prva zemlja u regionu koju je Nestlé uključio u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede. Započet je krajem 2021. godine s najvećim dobavljačima sušenog povrća za Začin C, koji su uz podršku kompanije Nestlé prešli na organska đubriva, sadnju pokrovnih useva, primenu plodoreda i drugih praksi kojima se obnavlja plodnost zemljišta i smanjuju emisije ugljendioksida. Kasnije je proširen na proizvođače suncokreta i soje.

Nestlé je do sada uložio više od 790.000 švajcarskih franaka u ovaj program, koji je kompaniji doneo nagradu ,,Najbolji u agrobiznisu“ za najbolju strategiju zaštite životne sredine i ekologije na nedavno održanom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Ove godine, kompanija Nestlé planira da uloži još milion, šireći mrežu dobavljača i površine pod regenerativnim praksama. Cilj je da do 2030. godine 50 odsto ključnih sirovina svih Nestlé proizvoda bude proizvedeno uz implementaciju principa regenerativne poljoprivrede, što je deo šireg cilja postizanja nultih emisija do 2050. godine.

Nagrade „ESG Lideri” dodeljene su u 13 kategorija kompanijama i organizacijama koje su pokazale posvećenost primeni ekoloških, društvenih i upravljačkih principa i praksi (Environmental, Social, Governance), podstičući odgovoran pristup u svakom segmentu poslovanja. PwC je pokrenuo ovaj konkurs sa ciljem da istakne lidere u inovacijama i ekološkoj odgovornosti, koji doprinose održivom razvoju.

„ESG standardi igraju ključnu ulogu u savremenom poslovnom svetu i sve veći broj kompanija prepoznaje važnost njihove primene, a same nagrade predstavljaju važan korak ka ostvarenju vizije održivih rezultata koji štite životnu sredinu i unapređuju društvo,“ izjavila je Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka PwC za Srbiju i Crnu Goru.

Foto: PR Nestle Adriatic

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top