Eng

Ovo je inženjerka godine: Dr Lidija Tomić – prvi doktorat u srpskoj vazduhoplovnoj industriji i nauci na temu dronova

Vreme čitanja: 3 min

U okviru inicijative Privredne komore Srbije, kompanije Simens Srbija i udruženja „Inženjerka godine“ koja za cilj ima da inspiriše mlade žene za studije i karijeru u inženjerskoj struci, danas je za inženjerku 2024. godine u Srbiji proglašena dr Lidija Tomić, inženjerka vazdušnog saobraćaja i asistent na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovna akademija.

Još od tinejdžerskih dana Lidijin život je posvećen avijaciji, a početkom ove godine doktorirala je sa prosečnom ocenom 10 na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kao najmlađi doktorand pri Katedri za vazduhoplovna prevozna sredstva. Ona je odbranila prvi doktorat u srpskoj vazduhoplovnoj industriji i nauci na temu dronova kao pretnje po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja, navodi se u saopštenju PKS.

Na svečanosti organizovanoj u Privrednoj komori Srbije, kojoj je prisustvovala i menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović, Lidija Tomić je izjavila da su svih 10 finalistkinja pobednice ovog izbora.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, istakao je da živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva.

– Svet se menja neverovatnom brzinom i to u tehnološkom smislu. Važno je da budemo u ritmu globalnih dešavanja, a to možemo samo ukoliko imamo domaće inženjere koji mogu taj proces da isprate – izjavio je Vesović i dodao da je za Srbiju važno što ima veće učešće žena u naukama i inženjerstvu u odnosu na svetski i evropski prosek.

Medeja Lončar, generalna direktorka kompanije Simens za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, podsetila je da je u Sloveniji do sada održano šest izbora za „Inženjerku godine“, a u Srbiji i Hrvatskoj po dva.

– To znači da smo napravili zajednicu od 100 inženjerskih talenata za koje ne postoje granice. Zamislite moć ovog tima od 100 vrsnih inženjerki i šta bi one zajedno mogle da naprave, kakva je to zajednica na delu – istakla je Medeja Lončar.

Prema njenim rečima, važno je da smanjimo razliku između snova i ambicija devojčica i ostvarivanja njihovog punog potencijala kada odrastu, koja nastaje ne zbog nedostatka sposobnosti ili kvaliteta, već zbog podrške zajednice. Kako kaže, stereotipi i nedostatak uzora su i dalje najveći izazovi sa kojim se susreću.

Jedna od finalistkinja, Aleksandra Petrović iz EPS-a i menadžerka OIE Srbija Danijela Isailović

Ana Petrović, generalna direktorka kompanije kompanije „Global Substation Solutions“, koja je prošle godine proglašena za „Inženjerku godine“ istakla je da inženjerstvo nije samo izgradnja mostova ili programiranje softvera, već i izgradnja budućnosti.

– Mi kao inženjeri imamo moć da ideje pretvorimo u stvarnost, da kreiramo rešenja koja poboljšavaju živote i da pokrećemo tehnološki napredak koji oblikuje naš svet. Inženjerstvu treba ženska perspektiva, naša kreativnost i način gledanja na probleme – poručila je mladima Ana Petrović.

Inicijativu za izbor „Inženjerke godine” pokrenuli su Privredna komora Srbije, kompanija Simens Srbija, inače član OIE Srbija i udruženje „Inženjerka godine“, a podržali su je i Comtrade, A1 i NLB Komercijalna banka, kompanije koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i prepoznaju značaj ove struke u daljem razvoju privrede.

Reč je o drugom po redu izboru u okviru šire inicijative da se javnosti u Srbiji predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Foto: Udruženje Inženjerka godine/Zoran Petrović

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top