Eng

Projekat „Velika mala privreda“: Održiva i digitalna poljoprivreda u fokusu

Vreme čitanja: 2 min

Tokom prvog dana 91. međunarodnog Poljoprivrednog sajma, održani su paneli posvećeni održivoj poljoprivredi u Srbiji, u organizaciji Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID i Poljoprivrednog sajma. Cilj događaja je podizanje svesti i razmena iskustava o održivoj poljoprivredi sa aspekta zaštite životne sredine, očuvanja prirodnih resursa, kao i socio-ekonomskih aspekata u očuvanju ruralnih sredina i ljudi koji u njima žive.

Uz aktuelne programe podrške, načine finansiranja i planovima za naredni period, na panelima su podeljena i iskustva i primeri dobre prakse, sa fokusom na investiranje u biogasna postrojenja, primenu digitalnih rešenja u poljoprivredi i uključivanje domaćih proizvođača u projekte regenerativne poljoprivrede.

Učesnici panela bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), UNDP-a, NALED-a, kao i predstavnici privrede iz kompanija Nestle, Fitomineral i Prudent. Svi su se složili da je očuvanje zemljišta prioritet i da usvajanje novih znanja, savremena mehanizacija i primena digitalnih tehnologija igraju ključnu ulogu u tom procesu. Ono što je takođe važno na putu veće primene održive poljoprivrede je i konkretna podrška proizvođačima, ne samo u prenosu informacija i znanja, već i pri finansiranju rešenja i smanjenju troškova kako bi lakše podneli teret tranzicije.

S obzirom na manji stepen zagađenosti zemljišta u poređenju s Evropom, Srbija treba da iskoristi ovu priliku. Primenjujući mere održive poljoprivrede i proizvodeći još kvalitetniju i bezbedniju hranu, omogućiće se proizvođačima da dodatno prošire mogućnosti za izvoz na inostrana tržišta.

Održiva poljoprivreda je ključna za dugoročno očuvanje ključnih resursa i životne sredine. Omogućava nam efikasnije korišćenje resursa, smanjenje negativnog uticaja na okolinu i proizvodnju kvalitetnije hrane. Pored toga ona obezbeđuje i dugoročnu ekonomsku održivost za naše poljoprivrednike. Primenom digitalnih rešenja oni postižu značajne prednosti poput smanjenja proizvodnih troškova, povećanja prinosa, tržišne konkurentnosti, kao i pristup novim tržištima usled zahtevnijih regulativa, i potrošačima koji sve više cene ekološki proizvedenu hranu.

Photo: OdržiMe

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top