Eng

Rio Tinto počinje rudarenje litijuma u Ruandi

Vreme čitanja: < 1 min

Ruanda i Rio Tinto Minerals Development, globalni lider u istraživanju, rudarenju i preradi minerala, potpisali su sporazum o istraživanju i rudarenju litijuma u Zapadnoj provinciji te države. Taj događaj usledio je nakon što su predsednik Paul Kagame i Jakob Stausholm, izvršni direktor rudarskog diva Rio Tinta, razgovarali o partnerstvima i investicionim mogućnostima u rudarskom sektoru Ruande tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u januaru 2024.

U avgustu 2023, britanska kompanija Aterian potpisala je zajednički ugovor o istraživanju litijuma u Ruandi sa Rio Tintom i Kinunga Mining. Te godine, prema Benchmark Minerals, koji prati tržišne cene i pruža inteligenciju lanca snabdevanja za litijum-jonske baterije, predviđala se potražnja za litijumom od 900.000 tona, što je povećanje od 27% u odnosu na 2022.

Komentarišući novi sporazum, Yamina Karitanyi, izvršna direktorka odbora za rudarstvo, naftu i gas Ruande, izjavila je da ulazak Rio Tinta označava odlučnost Ruande da dodatno otključa potencijal rudarskog sektora zemlje.

Ona je rekla: “Ovaj razvoj deo je naših nastojanja da podstaknemo i modernizujemo rudarski sektor Ruande primenom najviših ESG standarda.”

Lawrence Dechambenoit, globalni direktor za spoljne poslove u kompaniji Rio Tinto, primetio je da “kompanija s nestrpljenjem očekuje partnerstvo sa vladom Ruande, primenjujući naše globalno iskustvo kako bi ubrzala potragu za primarnim nalazištima litijuma u Zapadnoj provinciji Ruande.”

Litijum je ključni metal u proizvodnji punjivih baterija koje se koriste u električnim vozilima (EV), laptopovima i mobilnim telefonima, a koristi se i u staklu i keramici.

Rio Tinto Minerals Development deo je Rio Tinta, vodeće globalne rudarske i materijalne kompanije koja posluje u 35 zemalja.

Rudarski sektor Ruande generisao je 851,6 miliona dolara (oko 1 bilion ruandskih franaka) u izvoznim prihodima od januara do septembra 2023. godine, što predstavlja povećanje od 45,6% u poređenju sa 584,8 miliona dolara zabeleženih tokom istog perioda 2022.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top