Eng

Velika Povelja “Zelena planeta”: Predložite kandidate koji čine dobro prirodi

Vreme čitanja: < 1 min

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije raspisalo je konkurs za predlaganje kandidata za priznanje za učinjeno dobro prirodi pod nazivom “Zelena planeta“. Konkurs je otvoren do 31. marta, a nagrada će biti uručena 22. aprila na Dan planete Zemlje.

 “Već 27 godina na ovaj dan nagrađujemo pojedinca, društvo ili organizaciju koji su se u prethodnim godinama posebno angažovali na očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine, rečju, za učinjeno dobro prirodi“, navodi se u saopštenju organizacije.

Priznanje “Zelena planeta” je nastalo na temeljima ekološkog priznanja “Maslinova grana” i još starije akcije “Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine” koje je dodeljivao Radio Beograd 2 i Branislav Marinkov kao urednik Ekološkog magazina. Pokazala se potreba za uspostavljanjem novog priznanja iz oblasti zaštite životne sredine, koje bi po značaju prevazišlo pomenuta priznanja. Naime i jedno i drugo priznanje se dodeljuju za očuvanje, zaštitu i unapređenje životne sredine u prethodnoj godini.

Novoustanovljeno priznanje “Zelena planeta” valorizuje rad za više godina unazad, dakle, dodeljuje se pojedincu, društvu ili organizaciji koji su u proteklih nekoliko (više) godina pokazali značajne rezultate u zaštiti i afirmaciji “zdrave” životne sredine. Priznanje se dodeljuje za višegodišnje uspešno angažovanje na polju očuvanja, zaštite i unapređenja životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica sa teritorije Republike Srbije. Konkurs je otvoren od 03. januara do 31. marta 2024. godine. Velika Povelja “Zelena planeta” se dodeljuje na Dan planete Zemlje 22. aprila svake godine. Mesto i vreme dodele Povelje, naknadno će biti objavljeni. Predloge za laureata sa obrazloženjem i kopijom već dobijenih priznanja slati na mejl: zelenaplaneta1@gmail.com ili na adresu: Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije, Visan, Jerneja Kopitara BB, 11080 Zemun.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top