Eng

Električna vozila će morati da imaju „baterijske pasoše“ za ulazak u EU od 2027. godine

Vreme čitanja: < 1 min

Od februara 2027. godine, baterijski pasoši će postati obavezni za električna vozila koja se prodaju u Evropskoj uniji kako bi se pružila veća transparentnost o sastavu i poreklu ovih vozila. Digitalni dokumenti će biti povezani sa VIN brojem i QR kodom koji, kada se skenira digitalnim uređajem, otkriva detaljne informacije o izvorima i prirodi sirovina pre proizvodnje, kao i detalje nakon proizvodnje, poput kapaciteta i stanja.

Ova inicijativa deo je nove EU regulative o baterijama, koja zahteva od proizvođača baterija ili vozila (zavisno ko je proizveo bateriju) da otkriju emisije ugljenika tokom proizvodnje i postepeno uključe veće proporcije recikliranih materijala do 2035. godine, kada će EU zabraniti prodaju novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Baterijski pasoši će da pojasne često nejasne i promenljive lance snabdevanja i obezbede veću transparentnost i mogućnost za praćenje procesa pre proizvodnje.

“Većina proizvođača ne poznaje svoj lanac snabdevanja, a često se dobavljači menjaju tri ili četiri puta godišnje, zavisno o ugovorima koji se, posebno u srednjem segmentu, menjaju radi smanjenja troškova”, izjavila je Ellen Carey, glavna direktorka za spoljne poslove u kompaniji Circulor, specijalizovanoj za transparentnost lanca snabdevanja i kreiranje baterijskih pasoša.

Carey je rekla da će pasoši koštati između 6 i 11 funti po bateriji. Circulorov pasoš otkriva izvore kobalta, grafita, litijuma, mikasa i nikla. Koristi podatke industrijskog interneta stvari kako bi identifikovala organizacije koje veruje da su u lancu snabdevanja proizvođača i prikuplja podatke interfejsa za programiranje aplikacija i podatke o planiranju resursa preduzeća iz sistema tih organizacija kako bi generisala “digitalnu blizanku” – virtualnu kopiju fizičkog predmeta, zajedno s elektronskim tragom.

Pročitajte više na portalu Autocar.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top