Eng

U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila

Vreme čitanja: < 1 min

Najjednostavnija nova Panda Hybrid trebalo bi da košta oko 15.000 evra, a električna oko 20.000 evra. Nova generacija popularnog malog gradskog automobila dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući Fijatov krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila, piše Makina.rs.

-Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo će se zvati ‘pandlina’, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personilizacija za određena tržišta – najavljuje Karlos Tavares, direktor Grupacije Stelantis.

Nova Fiat Panda će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stelantisova fabrika u Kragujevcu, gde se do prošle godine proizvodio model Fiat 500L, praviće novi model od 2024. godine.

-Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila su već osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve ‘pande’ iz fabrike u Šumadiji – ističe Tavares.

Očekuje se da nova Panda postane popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000 evra, električna sa dometom od 200 kilometara oko 20.000 evra.

(Makina.rs – RTS)

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top