Može i bez brze hrane: Zdravi i održivi predlozi za ručak na poslu

Savremeni način života često zahteva brzo, ali nutritivno bogato rešenje za ručak na poslu. Umesto da se oslanjate na brzu hranu ili gotove obroke, postoji mnogo jednostavnih, zdravih i održivih opcija koje možete unapred pripremiti i poneti sa sobom. Ove ideje ne samo da podržavaju vaše zdravlje, već su i održive jer smanjuju upotrebu jednokratne ambalaže i otpad od hrane. Evo nekoliko predloga:

Zdravi wrapovi sa povrćem i proteinima

Wrapovi su odlični za poneti, a mogu biti nutritivno bogati. Koristite integralne tortilje, koje su izvor vlakana, i kombinujte ih sa raznim proteinima i povrćem. Jedan od recepata, koji možete pronaći na portalu Maxi.rs, navodi sledeće:

U tortilju ubacite zelenu salatu, izdinstano mleveno meso, seckani čeri paradajz, listove crnog luka, komadiće krastavca, kukuruz, i pospite sirom po izboru.

Sastojci:

  • 100 g crnog luka
  • 300 g čeri paradajza
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 100 g kravljeg sira
  • 1 komad krastavca
  • 3 tortilje
  • 150 g zelene salate

Mafini sa bananama (bez glutena)

Zdravi mafini s različitim hranljivim sastojcima mogu biti idealan obrok za radne dane, ali i za vašu decu tokom boravka u školi. Jedan interesantan recept sa sajta Idea Organic daje sledeće korake:

U visoku posudu stavite izgnječene banane, dodajte jaja i mutite. Zatim dodajte med, kokosovo mleko i vanilu. Posebno pomešajte bademovo brašno i brašno od rogača, so i cimet. Ako ne volite ukus rogača, možete praviti samo sa bademovim brašnom ili mlevenim bademima. Pomešajte tečne i suve sastojke dok se dobro ne sjedine, a zatim dodajte kašiku jabukovog sirćeta i promešajte. Po želji dodajte kokosov šećer. Sipajte smesu u kalupe za mafine i pecite oko 30 minuta na 190°C.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 3 prezrele banane srednje veličine
  • 1 kašika meda
  • 1/4 šolje kokosovog mleka
  • 1 kašika vanila ekstrakta
  • 1,5 šolja bademovog brašna
  • 1 šolja brašna od rogača
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašika jabukovog sirćeta

Vegetarijanske punjene paprike

Na posao možete da ponesete i nešto komplikovanija jela za pripremu. DM nam preporučuje vegetarijanske punjene paprike.

Prelijte vegansku mlevenu mešavinu kipućom vodom i pričekajte oko 15 minuta da nabubri, pa je procedite i ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke. Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno seckani luk dok potpuno ne omekša i polako se karamelizuje. Dodajte izgnječeni beli luk, kratko prodinstajte pa dodajte proceđenu vegansku mešavinu. Dinstajte sve zajedno sa supom od povrća u prahu, paprikom i biberom. Pržite ove sastojke do 10 minuta dok tečnost iz mešavine potpuno ne ispari. Prebacite smesu u posudu sa strane i sačekajte da se prohladi. Pomešajte pirinač i jaje u ujednačenu smesu. Smesom punite paprike koje ste oprali, izdubili i očistili. U veliki lonac ulijte sos od paradajza i onoliko vode koliko stane u teglu od paradajza. Dodajte lovorov list, vezu peršuna, posolite i još malo pobiberite, ubacite punjene paprike, poklopite lonac i kuvajte 45 minuta dok paprika ne omekša i dok se pirinač ne skuva. Servirajte jelo s kuvanim krompirom ili pireom, a ostatak po potrebi zamrznite za neki drugi dan.

1 pakovanje dmBio veganske mlevene mešavine • 1 veliki crveni luk • 3 veća čena belog luka • malo dmBio ekstra devičanskog maslinovog ulja • 3 pune kašičice dmBio supe od povrća u prahu • 1 puna kašičica dmBio mlevene crvene paprike • 1/2–1 kašičica mlevenog crnog bibera • 2 mala jajeta • 7–8 srednjih paprika babura • 150 g dmBio pirinča okruglog zrna • 690 g dmBio sosa od paradajza • 3 lovorova lista • pola kašičice soli i prema ukusu još mlevenog bibera • 1 veza peršunovog ili celerovog lista.


Sastojci:
  • 1 pakovanje dmBio veganske mlevene mešavine
  • 1 veliki crveni luk
  • 3 veća čena belog luka
  • malo dmBio ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 3 pune kašičice dmBio supe od povrća u prahu
  • 1 puna kašičica dmBio mlevene crvene paprike
  • 1/2–1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 2 mala jajeta
  • 7–8 srednjih paprika babura
  • 150 g dmBio pirinča okruglog zrna
  • 690 g dmBio sosa od paradajza
  • 3 lovorova lista
  • pola kašičice soli i prema ukusu još mlevenog bibera
  • 1 veza peršunovog ili celerovog lista

Integralne žitarice sa povrćem i belančevinama

Obroci sa integralnim žitaricama, poput kinoe, prosa ili bulgura, u kombinaciji sa povrćem i proteinima, predstavljaju zdrav i održiv izbor. Ove žitarice su bogate vlaknima, dok povrće donosi obilje vitamina i minerala. Obrok možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru nekoliko dana.

Predlozi:

  • Kuvana quinoa ili bulgur
  • Grilovane tikvice, patlidžan i paprika
  • Pečena piletina ili tofu
  • Preliv od maslinovog ulja, limuna i belog luka

Zapečeno povrće sa humusom

Pecite raznovrsno povrće poput tikvica, šargarepe, bundeve i cvekle, i poslužite ga uz humus. Ovaj obrok je ukusan, bogat vlaknima i antioksidansima, a lako ga možete poneti u višekratnim posudama.

Predlozi:

  • Pečene tikvice, šargarepa, cvekla i bundeva
  • Humus od leblebija sa tahinijem i limunovim sokom
  • Semenke bundeve ili suncokreta za dodatne hranljive materije

Domaće supe u termosu

Supe su idealne za hladnije dane, a lako ih možete poneti u termosu. Pripremite domaću krem supu od povrća, poput bundeve, brokolija ili paradajza, i uživajte u toplom i hranljivom obroku bez aditiva.

Predlozi:

  • Krem supa od bundeve sa đumbirom i kokosovim mlekom
  • Supa od paradajza sa bosiljkom
  • Krem supa od brokolija i krompira

I nekoliko održivih saveta za ručak na poslu

  • Izbegavajte plastičnu ambalažu – Koristite staklene posude ili kutije od nerđajućeg čelika koje se mogu prati i koristiti više puta.
  • Planirajte unapred – Priprema obroka kod kuće smanjuje šanse da posegnete za brzom hranom, što dodatno smanjuje otpad.
  • Birajte sezonske i lokalne namirnice – Ove namirnice su svežije, ekološki održivije i često povoljnije.
  • Smanjite unos mesa – Fokusirajte se na obroke na bazi povrća, mahunarki i žitarica, koji su dobri za zdravlje i smanjuju emisiju ugljen-dioksida.

Zdravi i održivi ručkovi ne moraju biti komplikovani. Uz malo planiranja i pripreme, možete uživati u ukusnim i hranljivim obrocima koji čuvaju vaše zdravlje i planetu.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search