Šta je “planetarna dijeta” i kako nam Lidl pomaže da jedemo pametnije i živimo zdravije?

Svest o tome da način ishrane postaje ključni faktor u očuvanju zdravlja ljudi i zaštite planete sa ciljem zajedničkog „boljeg sutra” – sve je prisutnija. Najnovija istraživanja stručnjaka pokazuju da bi male promene, kao što su usvajanje ishrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima, pored značajnog smanjenja rizika od hroničnih bolesti, istovremeno i znatno usporile klimatske promene i druge negativne uticaje na planetu. Kompanija Lidl prepoznaje značaj ove teme i veruje da je osvešćena ishrana rešenje i deo odgovornosti svakog od nas – odgovornosti prema sebi, kao i prema svetu koji nas okružuje.

Istraživanja kažu: „Planetarna dijeta”

Navike u ishrani ljudi značajno utiču na prirodne resurse, kako se čak 55 odsto biokapaciteta zemlje koristi za zadovoljavanje potreba ljudi u vezi sa ishranom. Prema istraživanju tima naučnika EAT – Lancet Commision redakcije „The Lancet”, koja se već 200 godina bavi aktuelnim temama iz oblasti medicine, rešenje brojnih izazova nalazi se u „planetarno zdravoj dijeti”.

Ova savremena dijeta definiše način ishrane koji značajno smanjuje negativan uticaj na planetu Zemlju, promovišući pretežno namirnice biljnog porekla i hranu koja proizvodi minimalan karbonski otisak. Praktikovanje „planetarno zdrave dijete” način je da održimo resurse naše planete potrebne za ishranu oko 10 milijardi ljudi, koliko se procenjuje da će globalna populacija iznositi do 2050. godine, i da njen biodiverzitet ne bude ugrožen. Kako bi se na zdrav način hranila rastuća svetska populacija, unutar granica resursa koje planeta može podržati, neophodna je transformacija globalnog sistema ishrane, a kompanija Lidl godinama posvećuje svoj rad ostvarivanju ovog cilja, piše naš BIZLife Magazin.

Osvešćena ishrana u Lidlu: na poslu, kod kuće, svaki dan

Kompanija Lidl, kao jedan od vodećih prehrambenih trgovinskih lanaca u Evropi, svesna je svog uticaja u ovom smislu. Kako se proizvodi iz Lidla svakodnevno nalaze na velikom broju porodičnih trpeza, Lidl je preuzeo deo odgovornosti u skladu sa osvešćenom ishranom. Stoga, Lidl potrošačima nudi veliki izbor proizvoda na biljnoj bazi, integralnih i onih sa manje šećera i soli, kao i veću ponudu održivih proizvoda, onih koji su manje štetni po planetu, poput namirnica na bazi biljnih proteina, veganskih proizvoda, kao i organski uzgojenog voća i povrća.

Znajući da prekomerna konzumacija zasićenih masnih kiselina u hrani povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, Lidl kontinuirano unapređuje kvalitet masti i ulja u proizvodima svoje robne marke, povećanjem udela nezasićenih masnih kiselina i smanjenjem udela zasićenih masnih kiselina. Osim toga, kako vlakna koja sadrže cela zrna imaju pozitivan efekat na zdravlje čoveka, a mogu pomoći i u prevenciji određenih bolesti, poput dijabetesa, Lidl je postavio cilj da proširi svoj asortiman uvođenjem proizvoda sa celim zrnima žitarica, kao i da postepeno povećava njihov udeo u postojećim proizvodima svojih brendova. Prekomerno konzumiranje šećera i soli predstavlja, takođe, ozbiljan izazov u savremenoj ishrani, povećavajući rizik od brojnih bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes, te Lidl radi na tome da smanji prosečan sadržaj dodatog šećera i soli u proizvodima.

Kada je reč o konkretnim izborima za zdraviju i održiviju ishranu, u Lidlu je potrošačima na raspolaganju raznovrstan asortiman proizvoda. Na primer, za doručak su dostupni proizvodi od celog zrna žitarica, kao što su integralne tortilje, keks i tost-hleb, koje su bogate vlaknima i odlične za pripremu zdravijih obroka. Takođe, mogu se izabrati ovsene pahuljice ili integralni musli, koji su odličan spoj sa ovsenim mlekom. A za užinu, umesto običnog keksa, dostupne su opcije poput Lidlovih kašica sa pasiranim voćem, dvopeka ili zdravih grickalica, kao što su integralni štapići Snack Day. Naravno, u svakom trenutku tu je i sveže voće, kao i povrće sa Lidlove pijace, bogato vitaminima i mineralima, koje može biti deo različitih recepata za ručak: integralni pirinač sa povrćem, boranija sa tofuom u kokosovom mleku ili neki drugi izbor. Za kraj dana, predlozi za večeru se sami nižu: grčka salata sa leblebijama i kinoom, potaž od povrća uz integralni dvopek, palenta sa sojinim jogurtom i semenkama od suncokreta/bundeve.

Transparentnost i održivost: Lidl kao lider pozitivnih promena

Kako bi odgovorio na globalne izazove, Lidl nastoji da bude deo promene koja će unaprediti sistem ishrane širom sveta. Kroz gorepomenute inicijative, kao i transparentno izveštavanje o napretku, Lidl omogućava potrošačima da lakše donose održivije odluke, čime doprinosi pozitivnim globalnim promenama i gradi temelj održive budućnosti za svakog pojedinca.

Foto: Lidl Srbija

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search