Šta se dešava u telu kada svakodnevno konzumirate indijski orah?

indijski orah

Redovno konzumiranje indijskih oraha može da poboljša zdravlje srca i metabolizam, a istovremeno može da pomogne u efikasnijem upravljanju težinom.

Prema Healthline-u, indijski orasi potiču iz Brazila, dolaze sa tropskog drveta indijskog oraščića i imaju oblik bubrega. Poznati su ne samo po svom prijatnom ukusu, već i kao prava nutritivna bomba.

Prema bazi podataka FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna unca (28 grama) nepečenih, neslanih indijskih oraščića sadrži oko 157 kalorija, 5 grama proteina, 12 grama masti, 9 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Ovaj nutritivni profil znači da sadrže gotovo toliko proteina koliko i ista količina kuvanog mesa, prenosi MSN.

Takođe su bogat izvor esencijalnih minerala poput bakra, magnezijuma, mangana, cinka, fosfora, gvožđa, selena, tiamina, vitamina K i vitamina B6.

Redovno konzumiranje indijskih oraha može da ima više pozitivnih efekata na telo:

Poboljšana prevencija bolesti

Indijski orasi su bogati antioksidansima kao što su polifenoli i karotenoidi, koji pomažu neutralisanju štetnih slobodnih radikala, smanjenju upala i jačanju zdravlja i otpornosti organizma na bolesti. Konzumiranje celih, sirovih oraha maksimizira njihove antioksidativne prednosti, jer prženje može da smanji ove osobine.

Bolja kontrola težine

Studije objavljene u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci sugerišu da ishrana bogata orašastim plodovima vodi do većeg gubitka težine i niže telesne mase u poređenju sa ishranom bez orašastih plodova.

Delimično je to zbog toga što indijski orasi mogu da pruže manje kalorija nego što se ranije verovalo, pri čemu telo potencijalno vari i apsorbuje samo oko 84% kalorija koje sadrže, verovatno zato što deo masti ostaje zarobljen unutar vlaknastog zida oraščića, sprečavajući njihovu apsorpciju tokom varenja.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search