Eng

Stada: Čak 44 odsto Evropljana ne ide na preventivne preglede

Vreme čitanja: 2 min

Dok građani Srbije u Evropi prednjače u interesovanju i spremnosti na genetska testiranja kao sofisticirani vid prevencije, u isto vreme njih čak 62% izjavljuje da nikada nisu otišli ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda.

Prevencija je temelj očuvanja zdravlja i ranog otkrivanja bolesti, ali  čak 62% građana Srbije izjavljuje da nikada nisu otišli ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda, a isto važi i za 44% Evropljana, što jasno govori o niskom nivou zdravstvene prosvećenosti i visokom stepenu lične neodgovornosti kada je u pitanju briga o zdravlju, upozorava Štadin Zdravstveni izveštaj. I dok se na preventivne preglede ne odazivaju,  u isto vreme 86% građana Srbije ističu želju i spremnost na genetska testiranja kao način predviđanja potencijalnih  zdravstvenih rizika u budućnosti,

Od raka strahuju a na skrining ne odlaze

 Čak 3 od 4 Evropljanina, strahuju da ne obole od raka. Uprkos tome čine iznenađujuće malo da bi osigurali rano otkrivanje i doprineli uspešnijem lečenju.  Tako rak dojke ugrožava ne samo žene već i muškarce, ali je odaziv na preventivni pregled nizak širom Evrope. Od 16 anketiranih zemalja, najčešće se na skrining javljaju u Italiji i Portugalu po 39 % dok u Srbiji, uprkos visokoj stopi oboljevanja i umiranja od ove bolesti, svega 26 %. Gori su jedino Poljaci, 17%. Isto važi i za skrining za rak debelog creva na koji se odazivaju u najvećem procentu Belgijanci 41% i Francuzi 38%, dok u Srbiji jedva 11%, što je ponovo najgori rezultat među evropskim zemljama. Na skrining za rak prostate javlja se redovno svaki četvrti Austrijanac i svaki peti Nemac, dok  u Srbiji, tek svaki deseti. 

Srbi prednjače u interesovanju za genetska testiranja

Građani Srbije 86% uz Portugalce 94% i Poljake  88%, prednjače u Evropi po pitanju spremnosti da se podvrgnu genetskim testiranjima kojima je moguće ustanoviti, između ostalog, i mogući stepen zdravstvenog rizika pojedinca za razvoj određene bolesti u budućnosti. Građani Srbije posebno naglašavaju zainteresovanost za genetska testiranje kao način ranog predviđanja mogućeg rizika od obolevanja od raka.

Štadin Zdravstveni izveštaj otkriva da većina Evropljana ima pozitivan stav po pitanju genetskih testiranja. Međutim, 14% onih koji bi pristali na testiranje ukoliko bi to bio zahtev njihovog lekara, kažu da se ne bi osećali dobro pri pomisli da se ispituje specifičnost njihovih gena. Svaki peti Evropljanin izričito bi odbio genetsko ispitivanje, od kojih 12 % kao glavni razlog navode da ne žele da znaju niti da se opterećuju potencijalnim rizicima za budućnost koji se i ne moraju ostvariti.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top