Stvari koje bi trebalo da čuvate u frižideru (ali verovatno ne čuvate)

Frižider

Iako verovatno postoji mnogo namirnica koje držite u frižideru, a ne bi trebalo, postoji još više onih koje bi zapravo trebalo da držite na hladnom – a verovatno to ne radite. Zanimljivo? Pogledajte spisak stvari koje bi od danas trebalo da presele u frižider.

Orašasti plodovi

Ako ne planirate da pojedete orašaste plodove u narednih nekoliko meseci, trebalo bi da ih stavite u frižider.

Aloe vera

Većina kupovnih gelova ne mora da se drži u frižideru, ali sveža aloe vera – mora! U stvari, bilo koji proizvod koji sadrži aloju najbolje je čuvati u frižideru, naročito leti, jer ohlađena aloe vera čini čuda za opekotine od sunca.

Film za fotoaparat

Bilo da ste fotograf ili ne, zanimljivo je znati da i filmske trake treba da se drže u frižideru. Ako se čuvaju na hladnom, mogu da ostanu „sveže” godinama nakon isteka roka.

Senf i kečap

Iako ovi začini obično ne sadrže sastojke koji se lako kvare, držanje u frižideru sprečava razvoj bakterija. Ako koristite organske proizvode, oni svakako treba da budu na hladnom.

Soja sos

Poput većine začina, možete ga držati i u ostavi jer ima visok sadržaj soli. Međutim, tada će mu se ukus promeniti! Ako ne planirate da potrošite celu bocu u roku od dva meseca, bolje je da ga stavite u frižider, piše MSN.

Brašno

Integralno i brašno od orašastih plodova trebalo bi da stoji u frižideru. Na primer, pšenične klice u integralnom brašnu mogu da se pokvare mnogo brže od ostalih vrsta brašna.

Sir

Zreli sirevi (poput parmezana) mogu da stoje na sobnoj temperaturi, ali nezreli i meki sirevi (kao što su brie i mocarela) – ne. Najbolje je sve vrste sireva čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru.

Banane

Ako želite da sazru, nemojte ih stavljati u frižider. Ali ako su već zrele i želite da sprečite prezrevanje, tada će hladnoća pomoći.

Citrusno voće

Razumemo želju da limun i pomorandže stoje u činiji na stolu, ali ako ih držite u frižideru, trajaće četiri puta duže.

Jaja

U SAD-u jaja moraju da se čuvaju u frižideru jer se u procesu čišćenja uklanja prirodni zaštitni sloj. U drugim delovima sveta to nije neophodno, pa se jaja često drže na sobnoj temperaturi, čak i u prodavnicama.

Sušeno voće

Zbog manjeg sadržaja vode, sušeno voće može da stoji na sobnoj temperaturi nekoliko meseci. Ali ako planirate da ga čuvate duže, stavite ga u frižider – duže će trajati i zadržaće svežinu.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search