Eng

Tribina “Na kafi sa psihologom”: Potrebno podizanje svesti žena, ali i celog društva oko menopauze  

Vreme čitanja: 2 min

U Srbiji je izražena stigmatizacija žena u perimenopauzi i menopauzi zbog čega je neophodno posvetiti dodatnu pažnju ovim temama, kako bi se uticalo na promenu odnosa prema ženama, i istovremeno radilo na podizanju svesti kako bi ta faza u životu žena protekla uz što manje nelagode, zaključak je tribine “Na kafi sa psihologom”.

Psihološkinja i psihoterapeutkinja, prof. dr Tamara Klikovac rekla je da se pod menopauzom podrazumevaju tri faze – perimenopauza, menopauza i klimaks. Kako je objasnila, perimenopauza je period u kom se smanjuje reproduktivna sprosobnost materice. Taj period prethodi menopauzi koja se vodi kao period kada menstruacije nema više od godinu dana. Prema njenim rečima, uobičajano vreme kada žene ulaze u menopauzu je između 45. i 55. godine, ali moguće je da se to desi i ranije. Ona tvrdi da je važno napraviti razliku između anksioznosti i tinjajućeg osećaja nemira i napetosti koji je karakterističan za menopauzu, a koji je izazvan hormonalnim promenama. Klikovac ističe da žene, koje su pre perimenopauze imale anksiozne poremećaje, mnogo teže podnose te hormonske promene, uključujući i žene koje su ranije imale problem sa šećerom, insulinskom rezistencijom i Hašimotom.

Specijalista ginekologije, dr Aleksandra Pikula izjavila je da genetika igra manju ulogu nego što se mislilo, već da vreme kada će žena ući u menopauzu i kako će je podnositi zavisi od konstitucije žena, psihosocijalnih uslova u kojima se žena nalazi, ali i društvenih odnosa u njenom okruženju. Govoreći o slici žene u društvu, ona je navela da Srbiju ne smatra mizogenim društvom, ali da se u njoj žena doživljava još uvek arhaično, uglavnom kroz njenu reproduktivnu funkciju i zaključila da su „žene kada uđu u menopauzu stigmatizovane.“

Novinarka, Aida Đedović je navela da se u medijima i društvu pravi velika razlika kada se govori o starenju muškarca, za koje se kaže da „stare kao vino“  i starenju žena koje se u ovoj životnoj dobi opisuju kao „babe“.  “To stanje je fiziološko i svi smo svesni da ono dolazi, da treba da dođe i normalno je da dođe, ali je problem što o tome niko ne priča, čak ni majka”, kazala je Đedović i dodala da je ona rano ušla u menopauzu i da je potražila pomoć ginekologa i endokrinologa što savetuje svim ženama u ovoj životnoj dobi.

Tribine “Na kafi sa psihologom” organizuje Hemofarm fondacija u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Art komunom Dorćol Platz i deo su kampanje za borbu protiv depresije i stigme – “Nesalomivi”.

Photo: PR Hemofarm Marko Risovic

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top