Ugljeni hidrati ili masti za doručak: Koja opcija je bolja za zdravu težinu kod muškaraca i žena?

Nova studija sugeriše da muškarci i žene mogu imati koristi od različitih izbora hrane za doručak, uzimajući u obzir njihove metaboličke razlike. Dok muškarci mogu najbolje reagovati na obrok bogat ugljenim hidratima, ženama bi više odgovarale zdrave masti, navode istraživači sa Univerziteta Voterlu u Kanadi.

Istraživanje se zasniva na matematičkom modelu koji simulira kako različite vrste doručka utiču na metabolizam kod muškaraca i žena. Pokazalo se da žene brže sagorevaju masti uprkos tome što ih prirodno skladište više, što može biti posledica fizioloških procesa kao što su trudnoća i dojenje, kaže autor studije. „Ove razlike verovatno su pod uticajem hormona kao što je estrogen, koji igra ključnu ulogu u ženskim nutritivnim potrebama,“ objašnjavaju naučnici.

Doručak po meri: Ugljeni hidrati za muškarce, masti za žene

Studija pokazuje da muškarci imaju koristi od doručaka bogatih ugljenim hidratima poput ovsene kaše ili smutija s voćem i orašastim plodovima. „Izbalansirani ugljeni hidrati mogu pomoći muškarcima da održe energiju i nivo šećera u krvi tokom dana,“ kaže Mišel Rutenštajn, registrovani dijetetičar i specijalista za preventivnu kardiologiju.

Za žene, preporuka su masti koje pomažu srčanom zdravlju, kao što su chia puding, omlet s povrćem ili mladi sir s lanenim semenom i jabukama. „Žene efikasnije metabolišu masti i često se oslanjaju na njih kao primarni izvor energije,“ dodaje Rutenštajn, koja nije učestvovala u istraživanju, ali smatra da ovakav pristup može doprineti stabilnom održavanju težine.

Zašto žene brže sagorevaju masti?

Anita T. Lejton, profesorka sa Univerziteta Voterlu i vođa istraživačkog tima, objasnila je da žene, iako skladište više masti, koriste više masti za energiju tokom dana i brže ih sagorevaju tokom dužih perioda bez hrane. „Naš model pokazuje da je ženska jetra specifično prilagođena za efikasniju oksidaciju masti, dok muškarci pretežno koriste ugljene hidrate za održavanje energije,“ objašnjava Lejton.

Prema istraživanju, ove metaboličke razlike verovatno su utemeljene na biološkim potrebama žena, posebno u vezi s trudnoćom i dojenjem, kada su nutritivne potrebe izrazito visoke. „Estrogen igra važnu ulogu u ovim procesima,“ dodaje ona, ističući da se žensko telo prilagođava dodatnim potrebama koje zahteva reprodukcija.

Zdravstvena istraživanja fokusirana na žene

Značaj ove studije leži i u naglašavanju potrebe za dodatnim istraživanjima ženskog metabolizma, budući da su brojne studije istorijski bile fokusirane na muške učesnike. „Svesno se radi na tome da se istraživanja više bave specifičnim zdravstvenim potrebama žena, posebno tokom peri- i postmenopauzalnog perioda,“ kaže Rutenštajn.

Ova istraživanja mogu otvoriti vrata prilagođenim preporukama u ishrani koje uzimaju u obzir metaboličke razlike među polovima. Lejton navodi da su ovakva saznanja ključna za prevenciju metaboličkih poremećaja kao što su postprandijalna hiperglikemija ili hipoglikemija, omogućavajući ljudima da optimizuju svoje zdravlje kroz prilagođenu ishranu.

Studija je objavljena u prestižnom časopisu Computers in Biology and Medicine, dodatno potvrđujući potrebu za istraživanjem personalizovanih nutricionističkih smernica na osnovu pola.

Photo: Ilustracija Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search