Eng

Veća sklonost prehladama posle pandemije Covid-19, realan problem ili fikcija?

Vreme čitanja: 2 min

Zdravstveno istraživanje kompanije Štada za 2023. godinu, otkriva da sedam meseci posle zvanično  proglašenog kraja pandemije Covid 19 ,  svaki četvrti Evropljanin veruje da je sada znatno podložniji prehladama i infekcijama nego  je to bilo  pre pandemije. Njih 23 odsto je uverenja da je pandemija značajno oštetila njihov imunološki sistem.

Dodatno iznenađuje podatak da su ovakve ocene u visokom procentu prisutne među mladima, pa gotovo polovina mladih Evropljana uzrasta  od 18 do 34 godine (46 odsto) tvrde da se sada mnogo lakše  i češće razbole nego pre pandemije, a 32 odsto  čvrsto veruje da im je period pandemije oštetio imunološki sistem.

Rumuni 66%, Poljaci 66%  i Italijani 62%, prednjače u pomenutim uverenjima. Nasuprot njima  građani Češke i Srbije ( po 70 odsto)  tvrde da  prehlade imaju jednako često kao i pre pandemije, dok svega 12% Evropljana ističe da je uverenje o većoj podložnosti prehladama posle pandemije Covid 19, zapravo čista fikcija.

Distanca ili intimnost sa prehlađenim partnerom, za većinu Evropljana ne predstavlja dilemu. Naime  više od polovine Evropljana (59 procenata)  sklono je intimnostima sa prehlađenim partnerom pokazuje Štadin zdravstveni izveštaj za 2023.  Poljupce prehlađenom partneru izričito ne bi uskratila 1/3 Evropljana, a za dodatnih 30 odsto, prehlada  ne bi bila prepreka ni za punu fizičku intimnost. Holanđani 67% Austrijanci 67% i Španci 66% prednjače u navedenom razmišljanju i prehlada ih ne bi omela da budu intimni sa bolesnim partnerom.

Iznenađuje podatak da je pomenuti stav jednak i za ispitanike koji  navode da imaju dobro, srednje ili nikakvo znanje o zdravlju.

U Srbiji bi 60% građana  bilo intimno sa partnerom uprkos prehladi, dok bi 40% držalo distancu. Jednak procenat Evropljana (39%)  takođe ne bi bio sklon intimnijim kontaktima sa partnerom koji ima prehladu, a 52% Britanaca, 44% Nemaca, kao i 54% Uzbekistanaca kažu izričito ne svakoj intimnosti ukoliko partner ima prehladu.

Istraživanje dodatno pokazuje i da su muškarci skloniji intimnosti uprkos bolesti 64%, u odnosu na žene 55%. Isto tako mlade ljude od 18-34 godine mnogo manje brine  prehlada partnera 29% nego li sredovečne 39% i posebno one starije 50%.

Kada je reč o osnovnom znanju Evropljana o prehladi i povezanim simptomima ono je alarmantno nisko, pa  samo 37 odsto njih je dalo tačan odgovor na pitanje koja se najniža temperatura tela klasifikuje kao groznica kod odraslih i označilo da je to 38° Celzijusa. Skoro polovina Evropljana 45% tvrdi da je to 37,5°C ili manje,  a 18 procenata veruje da je to 38,5°C ili čak više.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top